![Mennyei lengyel krémes: levegős tészta, vaníliás töltelék](https://kep.index.hu/1/0/5508/55085/550858/55085803_4071209_7532d6f9d20748c1196c55d8810e4fbd_wm.jpg)
Kedvenc levesbetéteink egy helyen: gombóc, galuska és társaik
![Házi levesbetétek cover](https://kep.index.hu/1/0/5633/56336/563361/56336115_4165517_23661a083e4b5acdf46ed2bd40a3502a_wm.jpg)
Cikkek
![Mennyei lengyel krémes: levegős tészta, vaníliás töltelék](https://kep.index.hu/1/0/5508/55085/550858/55085803_4071209_7532d6f9d20748c1196c55d8810e4fbd_wm.jpg)
![Ropogós, házi kézműves kenyér: dagasztás nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5643/56430/564304/56430431_4172489_b4636bc65acdb65d8c171062c410fec6_wm.jpg)
Ropogós, házi kézműves kenyér: dagasztás nélkül készül
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
Ropogós
![Cseresznyés pitetöltelék házilag: bármilyen sütit feldobhatsz vele](https://kep.index.hu/1/0/5665/56652/566520/56652067_4188899_998561eb276ebbdac492a3254567d64c_wm.jpg)
Cseresznyés pitetöltelék házilag: bármilyen sütit feldobhatsz vele
![Gyors zöldborsóburger: kitűnő alternatíva húspogácsa helyett](https://kep.index.hu/1/0/5663/56632/566321/56632139_4187409_c554119588b3bc0815cb00b5ecf48b3e_wm.jpg)
Gyors zöldborsóburger: kitűnő alternatíva húspogácsa helyett
![Készíts illatos levendulás cukrot: a sütik és az italok is finomabbak vele](https://kep.index.hu/1/0/5644/56440/564401/56440145_4173193_4445377127369bf70a26c5838c5dd977_wm.jpg)
Készíts illatos levendulás cukrot: a sütik és az italok is finomabbak vele
![Egyedényes káposztás csirke: kiadós és nagyon finom](https://kep.index.hu/1/0/5681/56818/568189/56818927_4201167_7b912b138e7c6530c18ed31b595a058a_wm.jpg)
Egyedényes káposztás csirke: kiadós és nagyon finom
![Így grillezz vegaként: húsmentes opciók, amik mindent visznek](https://kep.index.hu/1/0/5665/56656/566568/56656843_4189245_e6090cd9bab0166b9106dd54c11dd41b_wm.jpg)
Így grillezz vegaként: húsmentes opciók, amik mindent visznek
Régi, kedvelt levesbetétek egy helyen. Mutatjuk, milyen finomságokkal érdemes tartalmasabbá varázsolni a leveseket.
Húsleves, zöldségleves, krémleves és társaik. Ezen fogásokba gyakran kerül valamilyen levesbetét, amitől finomabb és kiadósabb lesz az étel.
Levesbetét sok minden lehet: többféle tészta, rizs, nokedli vagy palacsinta. A krémlevesekhez főleg kruton kerül, míg a magyarosabb ízvilágú kanalazhatókba valamilyen gombóc.
A gombócpaletta színes, készülhet krumpliból vagy rizsből. Ezekből érdemes nagyobb adaggal gyártani, mert így a laktató leves után desszerttel is kedveskedhetsz a családnak. Egy jó krumpligombócleves után mindenki örömmel fogadja majd a jó öreg szilvával vagy eperrel töltött nyalánkságot.
Krumpligombóc
A főtt krumpliból és lisztből gyúrt krumplis tészta nagyon kedvelt finomság a magyar konyhában. A krumpligombóc édesen és sósan is finom. Szeretjük szilvás gombócként vagy marhapörkölttel kínálva, és levesbetétnek is tökéletes. A krumpligombóc bármilyen levesbe kiváló: jólesik húslevesben, gombalevesben, vagy egy egyszerű krumplilevesbe csempészve is.
![43533660 1868560299a49effcabd74b9a5950494 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56335/563353/56335397_182ac88dfee099146957ca4ded6a74b1_wm.jpg)
Májgaluskaleves
A májgaluska igazi békebeli kedvenc, az egyik legfinomabb levesbetét. A galuska akkor jó, ha az állaga puha és könnyű, mégis van tartása, nem esik szét. Épp ezért a lisztet óvatosan adagold, akár még zsemlemorzsát is használhatsz helyette. Az íze is számít, dinsztelt hagyma és petrezselyem teszi különlegessé. A galuska készítésénél a májat alaposan tisztítsd meg, az ereket és a hártyákat távolítsd el.
![40163939 c5a32b1a1889ebcbfe2ae9aee6147223 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56335/563355/56335529_b821b2b7b669204db5d452ea6247c79d_wm.jpg)
Házi grízgaluska
A nagyiféle grízgaluska egyszerű, mégis csodálatos finomság. A leggyakrabban húslevesben kínálják, de borsó- vagy zöldbablevesbe is jól illik. A jó galuska aranyló színben csábít, puha, mégis stabil, nem esik szét. A színét egy csipetnyi sáfránynak köszönheti, a megfelelő textúra egyik titka pedig a pihentetés, ami hűtőben történik. A galuskába zsír is kerül, ami hozzájárul a jó állaghoz és ízhez. A masszát zöldfűszerekkel is izgalmassá lehet tenni.
![32641216 b44893f70f4a4a481c619dbea9772e3b wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56335/563355/56335589_54ea995562a21b89bb10958fa254b48a_wm.jpg)
Házi kruton
A kruton kedvelt levesbetét, amit boltban is megvásárolhatsz, ám érdemes otthon elkészíteni a finomságot. Az aranyló kenyérkockák gyártása nem nehéz, maradék pékáruból is készülhet. A lényeg, hogy tetszőlegesen kockázd fel a kenyeret, kiflit vagy zsemlét, majd told sütőbe. A kruton jól bírja az ízesítőket, a leggyakrabban fokhagymával ízesítik, de más intenzív aromákkal vagy zöldfűszerekkel gazdagítva is csodálatos.
![Házi levesbetétek ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56336/563361/56336155_5a08ed7b8975fc2a7172ba8c1201a75d_wm.jpg)
Kukoricagombóc
Egy újabb gömbölyű csoda kerül a tányérra. A kukoricagombóc rég elfeledett levesbetét, amit még a nagymamák és a dédik készítettek előszeretettel. A szerény finomság remekül illik a magyaros levesekbe, amelyekbe fűszerpaprika, hagyma, szalonna és krumpli is kerülhet. Hogy a massza jól formázható legyen, fontos a pihentetés. Kicsit nehezebben puhul meg, mint a krumpligombóc, tovább kell főzni, de a végeredményre senkinek nem lesz egy rossz szava sem.
![47112480 3ff225eb7fe22812e483b0ac628efe2d wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56335/563358/56335833_3b3c8f7d727546540cd863252b7700a8_wm.jpg)
Fűszeres csicseriborsó
A csicseriborsóból nagyon finom nasi dobható össze, amit salátákba is keverhetsz és levesbetétként is kínálhatod. A csicseriborsónak jól állnak az intenzív aromák, fűszerezd bátran, légy merész. A fehérjében gazdag finomságot konzerves és száraz formában is beszerezheted, előbbi gyorsabban elkészül. A finomság kifejezetten krémlevesekhez illik.
Ropogós, fűszeres sült csicseriborsó
![Házi levesbetétek ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5633/56336/563361/56336169_67b418e5385f6763ee525942672ce9da_wm.jpg)
Palacsinta
A palacsinta nagy kedvenc, édesen és sósan is csodás, a legtöbb nemzet konyhájában találni valamilyen különleges változatot. A bő választék ellenére sokan nem is gondolnák, hogy a sima sós palacsintatésztát húslevesben vagy zöldséglevesben is lehet használni levesbetétként. Ha pedig egy kis izgalmat is csempésznél a különleges levesbetétbe, keverj a masszába zöldfűszereket. Ez a levesbetét különösen az osztrák konyhában kedvelt.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors