A mediterrán konyha kedvelt zöldsége az articsóka – Emésztési gondokkal küzdőknek különösen ajánlott
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Az articsóka nyersen és főve is fogyasztható, változatosan felhasználható, egészséges alapanyag, amiről kevesen tudják, hogy az ehető virágok közé tartozik.
A különleges külsejű zöldségféle régen a gazdagság szimbólumának számított, a tehetősek körében nagyon népszerű csemege volt. Nem csak ínyenc fogásokat készítettek belőle, gyógynövényként is használták. Érdekes, hogy hazánkban sokáig dísznövényként tekintettek az articsókára, óvatosan fedezte fel a magyar konyha. Markáns ízét ma a mediterrán konyha élteti - izgalmas alapanyag, amit bátran felhasználhatunk.
Az articsóka leveleit és legbelső zsenge részét, az articsókaszívet fogyasztjuk, húsos csészeleveleit csak bimbós állapotában, megkeményedett sziromvégét soha nem esszük meg. Virágzata kellemes aromájú. A fészkesvirágzatú intenzív ízű, jól áll neki, ha sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal fűszerezzük. Nyers állapotában remek saláta készíthető belőle, de puhára is főzhetjük, süthetjük tepsiben, könnyű tésztás fogásokat tehet nagyszerűvé az articsóka.
Konzerv verzióban is kipróbálhatjuk
A legkönnyebb konzerves változatban beszerezni, különösen praktikus az így vásárolt csemege, ha mondjuk tésztás fogásba szánjuk. Ha frisset vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy közepes méretű, nehéz articsókát válasszunk, amit, ha összenyomunk, csikorgó hangot hallat. Lehetőleg azonnal, esetleg pár nappal a vásárlás után használjuk fel a különlegességet, ugyanis az articsóka a szárról való levágás pillanatában már enged az ízéből, ha igazán jó minőségben szeretnénk fogyasztani, minél előbb készítsük el. Az articsókát le is fagyaszthatjuk, a zöldség-növény egy hétig tárolható így.
A gyomor jó barátja
Az ínyencségnek számító articsóka rengeteg nagyszerű élettani hatással bír. Az articsóka vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében, szénhidrátban bővelkedik, plusz antioxidánstartalma is jelentős. Emésztési gondokkal küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása, akár gyógytea formájában, étkezések után ajánlott kortyolgatni. A gyógytea enyhülést hoz a gyomorfal számára, segíti az emésztést, hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, puffadás ellen is bevethető.
A gyógyerejű italt beszerezhetjük gyógynövényboltokban, de elkészíthetjük az articsóka tüskés leveléből is, ami tele van tápanyaggal. Forraljunk vizet, dobjuk bele a leveleket, majd szűrjük le, napi 2 csészével fogyaszthatjuk.
Fotó: Getty Images