![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 régi kedvenc a nagyi receptje szerint: ezek az ételek visszarepítenek a gyermekkorba
![nrcover](https://kep.index.hu/1/0/3909/39094/390946/39094635_2981937_ff49ad877fa9b955614d1a47bd320a84_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Régi finomságok, felejthetetlen ízek, a nagymama receptjeit nem lehet felülmúlni, megéri elkészíteni őket.
Vannak ízek és illatok, amelyek emlékeket idéznek fel az emberben: ilyen a frissen sült kelt tésztás sütemény, egy tányér meleg leves, a fűszeres sült hús vagy a rakott krumpli aromája. Ezek olyan főételek és sütemények, amelyeket a mama készít a legfinomabban.
Ezek a régi finomságok élénken élnek a fejekben, sosem lehet őket elfelejteni, jólesik elkészíteni őket és felidézni az emlékeket. Ezeket az ételeket reggelig lehetne sorolni, mi most néhány kedvencünket halásztuk elő. Érdemes őket kipróbálni, de jöhetnek a kommentek is, te mit szerettél a legjobban a nagyi finomságai közül.
Sült sertésoldalas
A sertésoldalas sok mindenhez illik, lehet főzelék mellé kínálni, de kenyérrel és savanyúsággal fogyasztva is tökéletes. A hús sokféle fűszerezéssel készülhet, mégis akkor a legfinomabb, ha a nagyi technikája szerint zsírban sütöd pirosra és egyszerűen csak sóval és borssal fűszerezed.
![soct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390945/39094573_dc35179251d43eb3310efcf41de5efea_wm.jpg)
Krumplilaska
Az egyszerű finomságot sokféleképpen lehet kínálni. Édes vagy sós töltelékkel gazdagítva, mártogatóssal, leves vagy szaftosabb ragu mellé, de magában fogyasztva is felejthetetlen a krumplilaska. A tésztája lehet vastag vagy vékonyra nyújtott, mindkét változatban nagyszerű. Régen sparhelt tetején sült a krumplis tészta, ennek hiányában süsd meg serpenyőben, amelyet szintén érdemes zsírral kikenni.
![37248087 bba890298800c0dbff3d30044a4cf4bf wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39093/390938/39093859_0478394aef7d0a396fb6ca9913b0bf77_wm.jpg)
Lagzis krumpli
A kiadós krumplis köret Gyula krumpliként is ismert, a szóbeszéd szerint egy Gyula nevű férfi készítette először ezt az ételt, azóta pedig a sátras lagzik kedvence. A sajttal és tejföllel rétegezett krumpli tényleg nagyon tartalmas, simán csak salátával is kínálhatod. Ha túl nagy adag készülne belőle, tedd hűtőbe, másnap pedig a sütőben melegítsd át.
![37128789 8ad6c9d92ab076ec1fdac80d1847862c wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39093/390938/39093869_d44c84e504defad203931c5c46674638_wm.jpg)
Tejfölös csirkepaprikás
A nagyi tanácsát megfogadva egész csirkéből érdemes paprikást készíteni, amely mellé mindig nokedli dukál. A csirkepaprikás igazi hagyományos kedvenc, bár minden családban máshogy készítik, van, ahol tejfölt főznek a sűrű szaftba, máshol csak a tálalásnál kerül rá. Ha az igazi, régi nagyis ízeket szeretnéd felidézni, akkor olaj helyett libazsíron készítsd a paprikást.
![37126861 266b9316e5bf3b21cc8d55d2769cd85c wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39093/390939/39093913_9f61d3a4b13ad5855fd8a00b5bf1304b_wm.jpg)
Becsinált leves
Az első hallásra mókás nevű leves nagyon tartalmas és ízletes. A levesben fehér hús és párolt zöldség kap helyet, a sűrítés pedig világos színű rántással történik. A becsinált jóval tartalmasabb a húslevesnél, bármilyen zöldséggel dúsítható, kerülhet bele krumpli, gomba, zöldborsó és répa, ha pedig szeretnéd, kis méretűre szaggatott házi galuskával is gazdagíthatod a levest.
![29956301 8b0ecfa42e6f50b7932b6fbbc8f8eba6 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390941/39094125_7adef640469550e8e30491cce4e9e839_wm.jpg)
Mákos nudli gyümölcslekvárral
A régi kedvenc természetesen akkor a legfinomabb, ha a mama készíti. A mákot krumplis tésztára, vagyis nudlira kell rászórni. A krumplit mindig melegen kell összetörni, a lisztet azonban csak akkor adagold hozzá, amikor már kihűlt, mivel a forró massza nagyon sok lisztet vesz fel, kemény lesz a nudli.
![knct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390941/39094151_3fcab8e50d431b912598af7cc2da5718_wm.jpg)
Almás pite
Ahány ház, annyi szokás, a jó öreg almás pitét sem ugyanúgy készítjük. Vannak háztartások, ahol az omlós tésztával készült változat a nyerő almás-fahéjas töltelékkel, míg máshol a lédús almát dióval keverik. Bármelyiket is válaszd, a finom, illatos sütemény mellé remekül illik a tejszínhab vagy a vaníliafagyi.
![29990445 d201c98f1e305bd4f2c41282c7bd66ab wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390941/39094165_2ae2d3250ba9f510e0dbfedfb42a6ba4_wm.jpg)
Cseresznyeleves
A frissítő, hideg levest nyáron kötelező elkészíteni. Készülhet csak cseresznyével, de ha szeretnéd, más gyümölcsöt is keverhetsz hozzá. A levest a legtöbb háztartásban tejszínnel főzik, de használhatsz helyette tejet vagy tejfölt is. A sűrítést vaníliapudinggal érdemes végezni, úgy sokkal finomabb lesz a nyár kedvenc levese.
![38677605 cedb4a7f10e0feba9f4645488b79a43d wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390941/39094159_6d4a7a3d27cb5c4671ed8ea5d301a5c3_wm.jpg)
Krumplileves nagyi módra
Igazi szerény finomság, alig kell bele valami, mégis mennyei, laktató, spórolós napokra tökéletes választás. A levest kedvedre dúsíthatod, ha szeretnéd, mehet bele hús vagy kolbász, a lelke azonban a zeller és a petrezselyem, ezeket vétek lenne kihagyni belőle. A krumplileves rántással készül, amely zsírral lesz igazán finom.
![29100791 1d0e229c9343357f7f84eff13f0e6303 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3909/39094/390942/39094217_3ec857ab22f59bf0de84a11100986e40_wm.jpg)
Nagyiféle tepertős pogácsa
A pogácsa igazi régi kedvenc, sokféle közül lehet válogatni, az egyik legkedveltebb változat a tepertős. Ez a pogácsa hajtogatva készül, a tetejét pedig rácsozni kell, így jó ropogósra sül. Zsírból használj libát és a fűszerekkel is bánj bátran, őrölt fekete borssal nagyon finom lesz a tészta.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia, Sági Zsófia/Sóbors