10 finom leves és ital, amivel nem lesz gond a folyadékpótlás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A folyadékpótlás fontos, különösen nyáron, ilyenkor több vizet kéne fogyasztani, de más frissítővel is hozzájárulhatsz a napi szükséges bevitelhez.
Az emberi test 70%-a víz, melyből izzadással, de vizelet és széklet formájában is veszít a szervezet, a meleg időben főleg, ezért ilyenkor még fontosabb a megfelelő folyadékpótlás. A szervezetnek naponta 2,5-3 liter folyadékra van szüksége, ebbe beleszámít minden, a reggelire megivott tej vagy gyümölcslé, de idesorolandó még az ebédre elfogyasztott leves is.
A megfelelő folyadékbevitel nem csak a szomjoltás miatt fontos, másért is szükség van rá. Gondolj csak bele, hogy a vizeletkiválasztás és székelés során salakanyagoktól, mindenféle káros anyagtól szabadul meg a szervezet, vagyis a megfelelő folyadékbevitel a méregtelenítést is szolgálja. Fontos még megemlíteni, hogy a rostgazdag étrendhez is elengedhetetlen a vízivás, úgy érvényesül csak kedvező élettani hatásuk.
Mit igyunk vagy együnk?
Főleg tiszta vizet, cukros üdítőket és energiaitalokat nagyon nem ajánlott. A víz mellett mással is olthatod a szomjad, ihatsz frissen facsart gyümölcsleveket, teát vagy limonádét, de a táplálkozás során is tehetsz a folyadékpótlásért hideg vagy meleg levesek elfogyasztásával, zöldségek, gyümölcsök és saláták étrendbe csempészésével. Mutatjuk, mi milyen finomságokkal kényeztetjük magunkat.
Uborkás víz
A tiszta víz fogyasztása fontos, ezt mindenki jól tudja, mégsem mindenkinek csúszik úgy, ahogy kellene. Nekik érdemes a pohár tartalmát izgalmasabbá tenni, erre jó megoldás, ha 1-2 karika citrom vagy más gyümölcs kerül a vízhez, például uborkaszelet. Az uborkás víz az elmúlt évek nagy kedvencévé vált, kellemes, hűsítő és egészséges is.
Limonádé
A nyár egyik kedvenc itala a házi limonádé jó sok citrommal készítve, bár akad, aki édesebben szereti. A limonádé készülhet hagyományosan, ha azonban többre vágysz, akkor keverj a kancsóba szezonális gyümölcsöket is, különleges hozzávalóként levendulát, vagy a megszokott recept helyett citromsziruppal vagy mentasziruppal próbáld ki.
Jegestea
Télen melegen, nyáron hidegen élvezheted a teát. A házi jegestea kétféle módon készülhet, a frissítő ital tealevélből és filterből is tökéletes, a lényeg, hogy jó minőséggel dolgozz, különösen akkor, ha a hideg vizes technikát választod, mert úgy jobban fog érződni, milyen volt az alap.
Jegeskávé
A finom ital nem csak hűsítő, édességnek is megfelel, ami még fel is pörgeti az embert. A jegeskávé egyszerűen készül, otthon is úgy érezheted magad, mintha kávézóban ülnél, a teendőd mindössze annyi, hogy a frissen főtt erős kávé mellé tejet, fehér csokit és habtejszínt is keverj, úgy lesz igazán krémes.
Szörp
Nyáron, aki csak teheti, konzerválja a kedvenc gyümölcseit, melyekből nemcsak lekvár, hanem szörp is kerülhet a kamra polcaira. A zamatos finomságokat már nyáron megbonthatod, hisz jobb hűsítőt kívánni sem lehetne a házi szörpnél, lehet az eper, meggy, más gyümölcsből készült finomság.
Cseresznyeleves
Nyáron a gyümölcsleveseké a főszerep. A hideg finomságok selymesek, édesek, jólesik belőlük minden falat. Ezeket mindig szezonális gyümölcsből érdemes készíteni, hol szólóban, csak az adott gyümölcsre koncentrálva, vagy épp vegyesen, összemixelni a kedvenceket. Az egyik nagy favorit gyümölcsleves cseresznyéből készül, melyet még azok is elkészítenek, akik nem rajonganak annyira az édes levekért. A hideg finomság tejföllel, pudinggal és fahéjjal készül, ha azonban kipróbálnál valami mást, akkor lesd meg gyümölcsleves-válogatásunkat is.
Uborkaleves
A folyadékpótlás levesekkel is működik, ilyenkor nyáron nemcsak hideg gyümölcsleves, hanem zöldségleves is kerülhet a tányérra. Nagy hőségben a joghurtalappal készült uborkaleves az egyik nagy kedvenc, mely kaporral ízesítve lesz tökéletes. Ha azonban nem rajongsz a kapor ízéért, akkor mentával vagy fokhagymával párosítsd a zöldséget.
Karalábéleves
Ha már levesek, akkor a meleg finomságokról sem szabad megfeledkezni, melyek készülhetnek hússal vagy zöldségekkel. Nyáron a krémlevesek és a könnyű zöldséglevesek nagyon kedveltek, az egyik ilyen a zsenge karalábéleves. Egyszerűen készül, mégis mennyei, ha szeretnéd, egy kis tejföllel még izgalmasabbá teheted.
Saláták
Nyáron nem vágyik nehéz ételekre az ember, ilyenkor több saláta kerül az asztalra. A zöldségek víztartalma jelentős, így ezzel is hozzájárulhatsz a folyadékbevitelhez, persze mellette is innod kell vizet! Ha szereted a salátákat, akkor még idén dobd össze a caprese-t vagy a görög salátát, melyektől garantáltan jóllaksz.
Gyümölcsök
Ne feledd, fő a szezonalitás! Élvezd, ameddig lehet a nyári gyümölcsök mézédes zamatát, melyek nem csak finomak és egészségesek, a folyadékpótlásban is segítenek.
Fotó: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors