Ezek a tünetek utalhatnak vitaminhiányra: változatos étrenddel megszüntethetők

vitaminok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengetegféle vitamin létezik, éppen ezért nagyon könnyedén alakulhat ki hiány a szervezetben, ha nem viszed be őket megfelelő mennyiségben.

Szerencsére a tested jelzi, ha gond van, úgyhogy könnyedén pótolhatod a hiányzó vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Bár a hiány legtöbbször a nem megfelelő táplálkozásból fakad, külső körülmények is közrejátszhatnak benne.

A nem változatos, egyhangú étrend, egyes nem jól felépített diéták és felszívódási zavarok is előidézhetik, de stressz és trauma is, illetve az olyan betegségek, mint a máj-, vese-, cukorbetegség. Az alkohol is nehezíti a vitaminok felszívódását, ugyanis a lebontása megnöveli a vitaminigényt, illetve gátolhatja is azok felvételét. 

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

Az A-vitamin felel a szemünk egészségéért, így a hiánya is ezzel a szervünkkel köthető össze. Farkasvakságot okozhat, de a szaruhártyát is károsíthatja, illetve a szemszárazság is gyakori tünete. Az A-vitamin a bőrünk egészségére is kihat, ha hiányzik a szervezetből, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat.

avitamin

Hacsak nem bizonyított az A-vitamin-hiány, nem érdemes pótolni, mivel zsírban oldódó vitamin, túlzott fogyasztása esetén felhalmozódhat a zsírraktárban, és mérgezővé válhat. Ha mégis erre gyanakszol, ezeket az ételeket építsd be az étrendedbe.

D-vitamin

A D-vitaminhoz nyáron a legkönnyebb hozzájutni, de ha nem kap a bőrünk elég napfényt, főként az őszi, téli hónapokban, akkor könnyedén hiány alakulhat ki. A D-vitamin felel a csontozat és fogazat egészségéért, így ha nincs elegendő a szervezetben, csontritkulást vagy -lágyulást okozhat, vagyis könnyeben alakulhat ki törés. Szabályozza a kalciumháztartást is, így amiatt is fontos a megfelelő mennyiségű bevitele.

Szerencsére természetes úton is könnyedén pótolhatod a D-vitamint, itt írtunk róla korábban, milyen alapanyagokban található meg nagyobb mennyiségben. Ha pedig konkrét receptötletekre vagy kíváncsi, azt is olvashatsz az oldalon.

dvitamin

E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns hatású, sejtszinten hat, így segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását, késlelteti az öregedést, védi a káros anyagoktól a szervezetet. A szív barátja is, és segít megelőzni a vérrögképződést. Hiánya izomgyengeséget, zsibbadást, idegi és látászavarokat okozhat, és az immunrendszer gyengülésével jár.

Itt szedtük össze az 5 legjobb E-vitamin-forrást, ezeket érdemes gyakran fogyasztani, ha hiányra gyanakszol.

Vízben oldódó vitaminok

B-vitamin

Mivel a B-vitamin vízben oldódó, nagyon fontos a pótlása, gyorsan ürül a szervezetből, vizelettel is. A B-vitamin általánosságban az agy és az idegrendszer működéséért, egészségéért felel. Leggyakrabban a B1-, B2-, B6- és B12-vitamin hiánya alakul ki, ezekre kell a legjobban odafigyelni.

bvitamin

A B1-vitamin hiánya keringési zavarokat okozhat, de az izmokra és idegekre is kihat, előbbi sorvadását idézheti elő. A B2-vitamin hiánya bőr- és nyálkahártyatüneteket produkál. A nem megfelelő mennyiségű B6- és a B12-vitamin pedig álmatlanságot, depressziót, fáradtságot, koncentrációs zavarokat, fejfájást, émelygést, szédülést is okozhat. A B-vitamin-csoport hiánya a szájban és a száj körül történt elváltozásokért is felelhet, pl. aftákat okozhat, de a száj repedését, vérzését is előidézhetik.

A B-vitamin-csoport pótlása terhesség és szoptatás idején különösen fontos, itt olvashatod el, milyen ételekkel tudod bevinni a szervezetbe.

C-vitamin

Habár a C-vitamin-hiány nem gyakori, mert rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a tünetei könnyedén felismerhetők. Fogínyvérzést, szájnyálkahártyán megjelenő fekélyeket, bőr- és izombevérzéseket okozhat, lassítja a sebgyógyulást, de a hámló bőr és az orrvérzés is tünete lehet. A C-vitamin hatásos immunerősítő, védi a sejteket, és antioxidánsként is funkcionál. Ezáltal a hiánya gyengeséget, fáradtságot is okozhat, legyengülhet az immunrendszer, izom- és csontfájdalmat idézhet elő. A C-vitamint ezekkel az élelmiszerekkel pótolhatod a legegyszerűbben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük