Tradicionális kínai étel a zöldhagymás lepény: kívül ropogós, belül foszlós
Ha hagymarajongó vagy, mindenképp készítsd el a kínai lepényt, nemcsak nagyon finom, de egészen különleges textúrája is van.
Az afgán bolani nem más, mint egy tört krumplival – és egyéb zöldségekkel – töltött lepény, amely önmagában is helytáll, de köretként is kínálható szaftos raguk mellé.
Maga a lepény tej- és tojásmentes, így vegán étrendbe is beilleszthető, csak liszt, olaj és víz alkotja. Utóbbit szükség szerint adagold, ennyi liszthez nagyjából 2-2,5 decire lesz szükség, akkor jó, mikor elválik az edény falától, puha, de nem túl ragacsos a tészta.
A legnépszerűbb receptben főtt, tört krumpli kerül a lepénybe, mellé pedig hagyma, esetleg chili és koriander kerül. Sokan készítik azonban spenóttal, pürésített lencsével, de akár sütőtökkel is, ezeket a változatokat is érdemes kipróbálni.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az olajat. Kezdjünk el hozzá vizet adagolni, annyit, hogy puha tésztagombóccá álljon össze (nagyjából 2 decit). Gyúrjuk 5 percig, majd fedjük le a tálat, hagyjuk pihenni a tésztát 30 percig.
Közben a krumplit főzzük puhára forrásban lévő vízben. Ha puha, szűrjük le, pucoljuk meg. Villával törjük össze.
A zöldhagymákat és a chilit vágjuk karikákra. A koriandert aprítsuk össze. Adjuk őket a krumplihoz, sózzuk, borsozzuk a masszát.
A tésztát szedjük 8 részre. Enyhén lisztezett felületen minden részt nyújtsunk ki kb. 25-28 centis körré.
A kör egyik felére kanalazzunk kb. 3 evőkanálnyi tölteléket, oszlassuk el rajta, a széleken hagyjunk egy pici helyet szabadon. Az üres felét hajtsuk a töltött felére, a felesleges levegőt szorítsuk ki, a széleket nyomkodjuk össze egy villa segítségével.
Forrósítsunk fel egy öntöttvas serpenyőt 1 ek. olajjal. Tegyünk bele egy töltött lepényt, majd süssük oldalanként 1-2 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha szükséges, pótoljuk az olajat. A kész lepényeket tegyük papírtörlővel bélelt tányérra.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu