Így készül az afgán töltött lepény, a bolani: zöldségeket csomagolj bele

7
Nyomtatás
töltött-lepeny
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mind a lepény, mind a töltelék elkészítése gyerekjáték, kezdők is bátran nekiállhatnak, elronthatatlan és isteni finom.

Az afgán bolani nem más, mint egy tört krumplival – és egyéb zöldségekkel – töltött lepény, amely önmagában is helytáll, de köretként is kínálható szaftos raguk mellé.

Maga a lepény tej- és tojásmentes, így vegán étrendbe is beilleszthető, csak liszt, olaj és víz alkotja. Utóbbit szükség szerint adagold, ennyi liszthez nagyjából 2-2,5 decire lesz szükség, akkor jó, mikor elválik az edény falától, puha, de nem túl ragacsos a tészta.

A legnépszerűbb receptben főtt, tört krumpli kerül a lepénybe, mellé pedig hagyma, esetleg chili és koriander kerül. Sokan készítik azonban spenóttal, pürésített lencsével, de akár sütőtökkel is, ezeket a változatokat is érdemes kipróbálni.

Afgán töltött lepény

töltött-lepeny2

Hozzávalók 8 darabhoz

Tészta:

  • 400 g liszt
  • 1 tk
  • 2 ek olaj (+ a sütéshez)
  • szükség szerint víz

Töltelék:

  • 4 közepes db krumpli
  • 4 szál zöldhagyma
  • 1 db chili (zöld)
  • 0.5 csokor koriander
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az olajat. Kezdjünk el hozzá vizet adagolni, annyit, hogy puha tésztagombóccá álljon össze (nagyjából 2 decit). Gyúrjuk 5 percig, majd fedjük le a tálat, hagyjuk pihenni a tésztát 30 percig.

Közben a krumplit főzzük puhára forrásban lévő vízben. Ha puha, szűrjük le, pucoljuk meg. Villával törjük össze.

A zöldhagymákat és a chilit vágjuk karikákra. A koriandert aprítsuk össze. Adjuk őket a krumplihoz, sózzuk, borsozzuk a masszát.

A tésztát szedjük 8 részre. Enyhén lisztezett felületen minden részt nyújtsunk ki kb. 25-28 centis körré.

A kör egyik felére kanalazzunk kb. 3 evőkanálnyi tölteléket, oszlassuk el rajta, a széleken hagyjunk egy pici helyet szabadon. Az üres felét hajtsuk a töltött felére, a felesleges levegőt szorítsuk ki, a széleket nyomkodjuk össze egy villa segítségével. 

Forrósítsunk fel egy öntöttvas serpenyőt 1 ek. olajjal. Tegyünk bele egy töltött lepényt, majd süssük oldalanként 1-2 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha szükséges, pótoljuk az olajat. A kész lepényeket tegyük papírtörlővel bélelt tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon