
Hagyományos farsangi fánk bevált recept alapján: így lesz szép szalagos
A szalagos fánk régi kedvenc, mely simán porcukorral meghintve is mennyei, de töltve is érdemes elkészíteni.
Az év ezen időszakában a fánkoké a főszerep, már ha a desszertekre gondolunk. A hagyományos fánkokkal ellentétben, itt a reszelt alma adja a tészta alapját, így elérve, hogy szaftos és puha legyen.
A recept egyszerűsége a sütőporban rejlik, mivel a tészta nem igényel dagasztást, csupán 30 perc pihentetést. Lekvár nélkül is megállja a helyét, de az édesszájúaknak még dzsemmel sem lesz túlságosan émelyítő az ízélmény.
Az almákat mossuk és pucoljuk meg, majd reszeljük le egy sajtreszelő segítségével. A reszelt almából nyomkodjuk ki a levet, ezután keverjük össze a tojással.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot és a fahéjat. Végezetül a tojásos-almás masszát is öntsük a tálba, és gyúrjunk egynemű masszát belőle. Fél órát pihentessük a hűtőben.
Egy lábasban melegítsünk olajat, közben nyújtsuk ki a tésztát 1-2 cm vastagra, és egy nagyobb pogácsaszaggató segítségével kör alakú tésztákat is szúrjunk ki. Amint felmelegedett az olaj, helyezzük bele a tésztákat. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, majd porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
Fotó és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu