Puha fahéjas almafánk: sütőporos a tésztája

15
Nyomtatás

A fánk, ami lekvár nélkül is megállja a helyét, a sütőpornak köszönhetően kapja meg a könnyed állagát.

Az év ezen időszakában a fánkoké a főszerep, már ha a desszertekre gondolunk. A hagyományos fánkokkal ellentétben, itt a reszelt alma adja a tészta alapját, így elérve, hogy szaftos és puha legyen. 

A recept egyszerűsége a sütőporban rejlik, mivel a tészta nem igényel dagasztást, csupán 30 perc pihentetést. Lekvár nélkül is megállja a helyét, de az édesszájúaknak még dzsemmel sem lesz túlságosan émelyítő az ízélmény. 

Almafánk

DSCF3407 (1)

Hozzávalók 20 darabhoz

Tészta:

  • 4 db alma
  • 2 db tojás
  • 500 g liszt
  • 15 g sütőpor
  • 90 g cukor
  • 2 tk. fahéj
  • a sütéshez étolaj

Tálalás:

  • baracklekvár
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat mossuk és pucoljuk meg, majd reszeljük le egy sajtreszelő segítségével. A reszelt almából nyomkodjuk ki a levet, ezután keverjük össze a tojással.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot és a fahéjat. Végezetül a tojásos-almás masszát is öntsük a tálba, és gyúrjunk egynemű masszát belőle. Fél órát pihentessük a hűtőben. 

Egy lábasban melegítsünk olajat, közben nyújtsuk ki a tésztát 1-2 cm vastagra, és egy nagyobb pogácsaszaggató segítségével kör alakú tésztákat is szúrjunk ki. Amint felmelegedett az olaj, helyezzük bele a tésztákat. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, majd porcukorral és baracklekvárral tálaljuk. 

Fotó és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon