Védi a szívet, segíti az emésztést a lencse: 10 ételötlet a rostban gazdag hüvelyesből
A lencse gazdag rostban és szívvédő ásványi anyagokban, ráadásul sokféle módon elkészíthető.
A karakteres ízvilágú almás-zelleres lencsesaláta egy gyorsan összedobható, tartalmas és tápláló fogás, hiszen sok vitamint, fehérjét és rostot is tartalmaz. Fogyaszthatod köretként, de nagyobb mennyiségben akár egytálételként is jóllaksz vele.
Az almára, a zellerre és a lencsére egy kissé pikáns, egyszerre édes és savanykás öntet kerül, amelyben az almaecet, a mustár és a juharszirup adják meg az alapízeket. Emellett a salátát apróra vágott friss petrezselyem teszi üdévé.
A lencsét tegyük közepes edénybe, öntsünk rá legalább kétszeres mennyiségű vizet, és a babérlevéllel és 1 teáskanál sóval főzzük puhára 15-20 perc alatt. Szűrjük le, hagyjuk a szűrőben néhány percig, hogy jól lecsepegjen, majd tegyük egy nagyobb salátástálba.
Közben készítsük el az öntetet. Ehhez egy kis tálkában alaposan keverjük össze a hozzávalóit, majd öntsük a lencsére. Adjuk hozzá a saláta többi hozzávalóját, és forgassuk össze.
Tálalás előtt hagyjuk legalább 15 percig állni, hgy az ízek jól összeérjenek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu