Krémes zöldségpástétom aszalt paradicsommal: pirítóson a legjobb
Igazi mediterrán ízvilágú zöldségkrémet készíthetsz aszalt paradicsom és néhány egyszerű alapanyag hozzáadásával: ezzel tényleg feldobhatod a reggeli pirítóst!
Aszalt paradicsomot készíteni nem nagy ördöngösség, és nemcsak a napon, több nap alatt száríthatod ki – bár nyáron erre is van lehetőség –, hanem akár sütőben is, pár óra alatt.
Annyi a titok, hogy nagyon alacsony lángon, sokáig kell hőkezelni a paradicsomot: így lassan, fokozatosan szárad ki, nem ég meg. Hogy kicsit segítsünk neki ebben a folyamatban, érdemes egy spatulával picit lenyomkodni a zöldséget, így előbb veszíti el a nedvességtartalmát.
Hogy tovább elálljon az aszalt paradicsom, öntsd fel olívaolajjal, úgy tedd a hűtőbe. Az olajba akár csempészhetsz olasz fűszerkeveréket, friss bazsalikomot, fokhagymát, chilit is, hogy még finomabb legyen.
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A paradicsomokat mossuk meg, itassuk fel róluk a nedvességet, majd vágjuk félbe. A csumájukat vágjuk ki egy éles késsel.
A paradicsomokat a vágott felükkel felfelé tegyük a tepsire. Szórjuk meg enyhén a tengeri sóval.
Süssük őket 2,5 óráig. Ekkor vegyük ki a sütőből, és egy spatulával lapítsuk ki őket, így a bennük maradt lé is kifolyik.
Tegyük vissza a sütőbe még kb. 2 órára, míg teljesen kiszáradnak, de azért még rugalmasak.
Tegyük őket egy befőttesüvegbe, öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje, majd zárjuk le. Így 3-4 hétig is eláll a hűtőben.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu