Aszalt paradicsom házilag: olívaolajban sokáig eláll

14
Nyomtatás
aszalt-paradicsom
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Olajjal felöntve sokáig eláll az aszalt paradicsom, és mindenféle ételt feldobhatsz a házi csemegével.

Aszalt paradicsomot készíteni nem nagy ördöngösség, és nemcsak a napon, több nap alatt száríthatod ki – bár nyáron erre is van lehetőség –, hanem akár sütőben is, pár óra alatt.

Annyi a titok, hogy nagyon alacsony lángon, sokáig kell hőkezelni a paradicsomot: így lassan, fokozatosan szárad ki, nem ég meg. Hogy kicsit segítsünk neki ebben a folyamatban, érdemes egy spatulával picit lenyomkodni a zöldséget, így előbb veszíti el a nedvességtartalmát.

Hogy tovább elálljon az aszalt paradicsom, öntsd fel olívaolajjal, úgy tedd a hűtőbe. Az olajba akár csempészhetsz olasz fűszerkeveréket, friss bazsalikomot, fokhagymát, chilit is, hogy még finomabb legyen.

Aszalt paradicsom

aszalt-paradicsom2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 g paradicsom
  • ízlés szerint tengeri só
  • eltevéshez olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A paradicsomokat mossuk meg, itassuk fel róluk a nedvességet, majd vágjuk félbe. A csumájukat vágjuk ki egy éles késsel. 

A paradicsomokat a vágott felükkel felfelé tegyük a tepsire. Szórjuk meg enyhén a tengeri sóval.

Süssük őket 2,5 óráig. Ekkor vegyük ki a sütőből, és egy spatulával lapítsuk ki őket, így a bennük maradt lé is kifolyik.

Tegyük vissza a sütőbe még kb. 2 órára, míg teljesen kiszáradnak, de azért még rugalmasak.

Tegyük őket egy befőttesüvegbe, öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje, majd zárjuk le. Így 3-4 hétig is eláll a hűtőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon