Héjában sült, krémesre tört édeskrumpli baconnel: laktató, ízbomba fogás

baconnel-sult-edesburgonya
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű alapanyagokból készül, mégis valódi ízbomba ez a fogás, a krémes édeskrumpli és a ropogós, sós bacon tökéletes kontrasztot képeznek.

Ha valamilyen mutatós fogást kínálnál a vendégeknek, amely akár lazább ebédként, akár tartalmasabb köretként is helytáll, ez a kétszer sült burgonya a tökéletes választás. Az édeskrumpli először egészben, héjában sül puhára, majd a belsejét ki kell kanalazni, vajjal és tejszínnel összetörni, visszatölteni, és nyúlós sajttal és ropogós baconnel megkoronázni.

Bár a burgonya sütése időigényes, neked alig lesz munkád ezzel az étellel, ráadásul kezdők is összedobhatják. Arra figyelj csak, hogy nagyobb, ducibb burgonyákat válassz, azokat lehet majd jól megtölteni, könnyen félbevágni.

Az étel egyetlen buktatója a bacon lehet: próbálj picit vastagabb szeletekkel dolgozni, és mindenképp süsd elő őket, viszont ne teljesen ropogósra. Akkor jók, mikor a zsír nagy része kisült belőlük, itt-ott megpirultak, de még rugalmas az állaguk. A sütőben még pont annyi hőkezelést kapnak, hogy tökéletesen ropogósak és pirosak legyenek.

Baconnel sült édeskrumpli

baconnel-sult-edesburgonya2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 db édeskrumpli
  • kevés olaj
  • 2 ek vaj
  • 3 ek tejszín
  • 4 szelet bacon
  • 60 g reszelt sajt
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A krumplikat alaposan mossuk meg kívülről, töröljük szárazra, majd kenjük be vékonyan olajjal. Szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a sütőrácsra 35-40 percre, míg a villa könnyen bele nem megy a húsába. Ekkor vegyük ki, hagyjuk hűlni 15 percig. (A sütőt ne kapcsoljuk ki, vegyük lejjebb a hőmérsékletét 180 fokra.)

Közben a baconszeleteket süssük meg egy serpenyőben: ne legyenek még teljesen ropogósak, maradjanak rugalmasak, de süljön ki a zsírjuk nagy része. Tegyük félre.

A krumplikat vágjuk hosszában félbe, majd a húsukat kanalazzuk egy tálba, de hagyjunk a héjban egy kis peremet, hogy megtartsa majd a tölteléket. Ha nagyon billeg a krumpli, az aljából vágjunk le egy keveset, hogy egyenesen álljon, de vigyázzunk, a perembe ne vágjunk bele.

A kikanalazott krumplit törjük össze a vajjal és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. 

Tegyünk a tört krumpliból 1-2 evőkanállal a héjakba, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot. Tegyünk minden betöltött fél tetejére egy szelet bacont.

Tegyük a krumplikat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk vissza a sütőbe 10 percre, míg a sajt megolvad, a bacon ropogós lesz.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük