Ropogós baconnel sült káposzta: sajtszósszal még jobb

3
Nyomtatás
baconnel-sult-kaposzta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A baconnel sült káposztát akár izgalmas köretként is kínálhatod, de sajtszósszal önmagában is megállja a helyét.

A káposzta ma is népszerű alapanyag, különösen télen, amikor szezonja van. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így támogatja az immunrendszert, miközben alacsony kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is kiválóan beilleszthető.

A káposztát számos formában elkészíthetjük, tölthetjük, párolhatjuk, kerülhet tésztára és savanyúságnak is kiváló. Nemcsak a magyar konyha klasszikus ételeinek alapja lehet, hanem egészséges és modern fogások kedvelt hozzávalója is. Próbáld ki egyszerűen sütve, fűszerekkel és baconnel megbolondítva. 

A káposzta a sütőben különösen izgalmas ízt kap: a magas hőmérséklet hatására karamellizálódik, édeskéssé és enyhén ropogóssá válik. Ha pedig bacon és sajtszósz is társul hozzá, egy igazi ínyenc fogás születik.

Baconös sült káposzta

baconos-sult-kaposzta

Hozzávalók 4 személyre

A káposztához:

  • 1 fej káposzta
  • 20 dkg bacon
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só és bors
  • a tálaláshoz snidling

A sajtszószhoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg sajt
  • 1 csipet szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát tisztítsuk meg a külső levelektől, majd vágjuk vastag szeletekre vagy nagyobb darabokra. A bacont is aprítsuk fel. Helyezzük a káposztadarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Locsoljuk meg a fűszeres keverékkel a káposztadarabokat. 

Szórjuk a káposztára a bacondarabkákat, majd helyezzük 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig, amíg a káposzta megpuhul, enyhén megpirul, a bacon pedig ropogósra sül. 

Közben készítsük el a sajtszószt. Olvasszuk fel a vajat egy közepes méretű lábasban, majd keverjük hozzá a lisztet. Pirítsuk épp csak annyira, hogy világos zsemleszínű legyen, majd részletekben öntsük hozzá a tejet. Közben folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes legyen. Amikor a szósz besűrűsödik, rakjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverük simára. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

Tálaláskor helyezzük a káposztadarabokat egy nagy tálra, és öntsük rá a sajtszószt. Szórjuk a tetejére az apróra vágott snidlinget.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon