Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból

3
Nyomtatás
szalvetagomboc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szalvétagombócot rendkívül egyszerű elkészíteni, és egy igazán laktató köretet tudsz az asztalra tenni. A kenyérgombócként is ismert étel tejszínes szószok, húsos-gombás és lencsés ételek mellé is tökéletes.

Korábban már volt szerencsém megkóstolni a csehek híres knédlijét, amit nem tudtam szó nélkül hagyni. Az európai gasztronómiai kalandok velejárója az, hogy ahol csak lehet, a helyi konyha ízeibe is belekóstolok.

Ez Bajorországban sem volt másként, ahol a jägerschnitzel mellé kínáltak szalvétagombócot. Ez az egyszerűen elkészíthető, mégis látványos köret tökéletes arra, hogy az otthon elfekvőben lévő szikkadt kenyeret új életre keltsük. A szerecsendióval, vajjal, tojással és friss petrezselyemmel készülő, autentikus receptet pedig most már bárki elkészítheti akár otthon is.

Bajor szalvétagombóc

szalvetagomboc

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db szikkadt zsemle
  • 2 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • csokor friss petrezselyem
  • 1 tk
  • 3 csipet bors
  • 2 csipet szerecsendió
  • 200 ml tej
  • 1 db nagy tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

A szikkadt kenyeret vágjuk fel kockákra, de akár tépkedhetjük is, ha úgy könnyebb. Tegyük a kenyérdarabokat egy közepes tálba, és tegyük félre.

A petrezselymet mossuk meg, aprítsuk fel, és szintén tegyük félre.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát. Ez kb. 5-6 perc. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, a sót, a borsot és az őrölt szerecsendiót. Keverjük össze, majd pár percig pároljuk együtt közepes-alacsony lángon.

Ezután a petrezselymes keveréket öntsük rá a kenyérkockákra. Adjuk hozzá a meleg tejet, majd alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat egy fakanál segítségével.

Végezetül adjuk hozzá az enyhén felvert tojást is, és azzal is keverjük össze. Tegyük félre 10 percre a keveréket, hogy a hozzávalók összeálljanak.

Ezután vegyünk elő egy kb. 35x35 cm-es alufóliadarabot, amire tegyünk egy ugyanekkora frissen tartó fóliadarabot.

A közepére csíkban kanalazzuk rá a keveréket, majd óvatosan tekerjük fel először a frissen tartó fóliába – a végeiket becsavarva –, majd a hengert csomagoljuk be a alufóliába is, ugyanígy.

Ha ez kész, tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára. Utána forraljunk fel vizet egy lábasban, és fóliástul tegyük bele a már lobogó vízbe főni, kb. 35 percre.

Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra, hogy picit meg tudjon hűlni, majd csomagoljuk ki óvatosan.

Szeleteljük fel enyhén átlósan, és már tálalhatjuk is. Kitűnő köret szaftos pörköltek, húsok, de akár még levesek mellé is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon