Betyárfalatok, ahogy a Délvidéken készítik: remegős tükörtojás koronázza meg

betyarfalatok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A betyárfalatok egy igazi délvidéki étel, főként Bács-Kiskun vármegyében és a szerb konyhában készítik: az alapját a friss tarja, a virsli, a remegős tükörtojás és a krumplihoz készülő különleges pác adja.

A betyárfalatok egy kevésbé ismert, de annál finomabb és színesebb étel, amit, mint már említettem, főként Magyarország déli részén, illetve Szerbiában készítenek. Noha néhány mozzanatában felfedezhetők hasonlóságok a betyárszelettel, a kettő mégis teljesen más étel.

A betyárfalatok különlegességét a sült krumpli piros aranyos, sűrített paradicsomos, erős pistás keveréke adja, amely mellől a pirospaprikába forgatott szalonna, a remegős tükörtojás és a fűszeres tarja sem maradhat el. 

A betyárfalatok készítése többlépcsős folyamat. Bár elsőre nehéznek tűnhet, hogy minden egyszerre legyen friss, mire feltálalod, némi gyakorlással már kisujjból is ki fogod tudni logisztikázni a lépéseket. Én mindig a krumplit és a tojást hagyom a végére, ugyanis az összes alapanyag közül ezeknél a legfontosabb, hogy tényleg frissen kerüljenek az asztalra, ne pedig szottyosan vagy kihűlve.

Betyárfalatok

betyarfalatok

Hozzávalók 3 személyre

A húshoz:

  • 400 g sertéstarja
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj

Tálaláshoz:

  • 3 db tojás
  • 3 db virsli
  • 3 ujjnyi vastag szelet szalonna
  • 1 tk pirospaprika

A krumplihoz:

  • 500 g krumpli
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 kk őrölt csemege-pirospaprika
  • 1 tk Erős Pista
  • 1 ek piros arany
Recept idők

Elkészítés:

Mindig a tarjával kezdjük a készülődést. Klopfoljuk ki a húsokat, majd sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalukat.

Ezután a fej fokhagymát gerezdekre szedve, kb. 5-6 gerezdet préseljünk le fokhagymanyomóval, és azzal is kenjük be a húsokat. 

Ha ez kész, locsoljuk meg a 2 evőkanál olívaolajjal a húsokat, és tegyük félre, amíg elkészítjük a krumplit. 

A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb hasábokra. Tegyük bele a gerezdeket egy közepes méretű lábosba, engedjünk rá vizet, hogy ellepje.

Szórjuk meg 1 teáskanál sóval, majd 10 percig főzzük a krumplit lobogó vízben. Nem kell szétfőzni, csak kicsit megpuhítani a krumplit. Szűrjük le és hagyjuk, hogy az összes víz lecsepegjen róla.

Készítsük el a krumplihoz való pácot. Ehhez egy tálban keverjük össze a Piros Aranyat, a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot és az Erős Pistát. Ebbe fogjuk majd a frissen kisült krumplikat belehempergetni.

A virsliket irdaljuk be, a szalonnaszeleteket pedig vagdossuk be úgy, mintha egy polip lábait próbálnánk meg kivágni. De nehogy levágjuk a „lábakat”, csak bevágni kell, a két végét pedig fogpiszkálóval tűzzük össze, mintha csak egy virág lenne vagy napocska.

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, majd először a tarjaszeleteket süssük ki benne, oldalanként kb. 5-5 perc alatt. 

Ha a tarjákat kisütöttük, alufóliával takarjuk le őket, hogy ne hűljenek ki. 

Ezután vegyünk elő egy magasabb falú lábost, amiben tegyünk fel olajat a sütni való krumplinak. A krumplit kisebb adagokban kezdjük el kisütni.

Ezzel párhuzamosan egy serpenyőben kezdjük el lesütni a szalonnákat is, egészen pirulásig. Amikor már látjuk, hogy zsírjára sültek és pirulnak, egyesével szedegessük ki őket, és szintén takarjuk le alufóliával. 

Süssük meg pár perc alatt a virsliket is, majd ezeket is takarjuk le alufóliával.

A kisült krumplit papírtörlőre szedve csepegtessük le, és adagonként forgassuk bele még melegében a pácba.

Amikor már kisült a tarja, a szalonna és a virsli is, a krumplinak pedig már legalább a fele kisült, és bele is forgattuk a pácba, egy kis méretű serpenyőben süssük meg a tojásokat. Mivel a remegősség a cél, alacsony lángon, pici sóval meghintve a sárgáját, fedő alatt kezdjük el sütni.  Amikor látszik, hogy a tojássárgáján kezd egy vékony, fehér hártya képződni, a tojás már kész is. 

Tálalásnál a fólia alatt melengetett húsokat egyesével tegyük a tányérokra, és minden szeletre tegyünk egy frissen sült tojást. Halmozzunk melléjük egy adag pikáns pácban forgatott sült krumplit, mehet rá a virsli is, majd végül a dekorációként kisütött szalonna.

A tetejére karikázzunk lila hagymát, majd lubickoljunk a dicséret hullámban, hogy micsoda terülj-terülj asztalkámat rittyentettünk a családnak vacsorára.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük