Friss, üdítő bodzalé 5 perc munkával: magától készül el az ital

Bodzale-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a bodzalevet nagymamám készítette mindig gyerekkoromban, és azóta is a nyár érkezését juttatja az eszembe. Siess vele, amíg tart a bodzaszezon!

Bodzából nemcsak szörp készülhet, amit limonádéba keverhetsz, hanem önmagában, hígítás nélkül is iható frissítő. Ráadásul sokkal egyszerűbb is összedobni, hiszen nem igényel főzést: mindössze 5 perc vele a munka, utána pedig csak győzd kivárni, amíg az ízek összeérnek. 

A recepthez három hozzávaló szükséges, ez pedig természetesen a bodzavirág, a citrom és a cukor, az egészet pedig nyakon kell önteni vízzel. A többit pedig már a természetes erjedési folyamat végzi. Ez 2-3 napig is eltarthat attól függően, hogy mennyire hideg helyen tárolod.

Bodzalé

Bodzale-2

Hozzávalók 20 pohárhoz

  • 15 db bodzavirág
  • 1 db nagy biocitrom
  • 250 g cukor
  • 5 l víz
Recept idők

Elkészítés:

A virágokat öblítsük át folyó vízzel, majd csöpögtessük le. Ha kertből szedjük, akkor ez a lépés ki is hagyható.

A citromot karikázzuk fel, és a bodzával együtt tegyük egy nagy, kb. 5 literes, lefedhető edénybe. 

Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukrot is, és keverjük el. Fedjük le, és tegyük az edényt száraz, hűvös, napfénytől védett helyre (a kamra tökéletes választás erre a célra).

Naponta kétszer keverjük át, és a második napon kóstoljuk meg, ha szükséges, hagyjuk még ázni egy vagy fél napot. 

Szűrjük le, öntsük üvegekbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk. 4-5 napig eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük