A tökéletes brassóiból nem hiányozhat a szalonna és a fokhagyma – Régi recept, amit mindenki szeret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahány ház, annyi szokás, a gasztro területére különösen érvényes ez a mondás, még a klasszikus receptek is eltérően készülnek, minden háztartás hozzáad valami pluszt, amitől még finomabb lesz az étel.
Mi például nagyobb adagokat szoktunk főzni, egyrészt mert szeretjük a hasunkat, így nem porciózunk, mindenki egyen annyit, amennyi jólesik neki, másrészt egy forgalmas háztartásban sosem tudhatja az ember, mikor toppan be váratlan vendég, aki nem távozhat éhesen.
Változatok
A brassói régi recept, amit a mamám mindig pirospaprikával fűszerezett, ezért nem igazán rajongtam érte, pörkölt jellege volt úgy az egésznek. Találkoztam olyan brassóival is, ami borsóval volt gazdagítva, ez a verzió sokak számára kiakasztó, de erre mondom én: ahány ház, annyi szokás.
A pirospaprikával készült változat nem maradt meg a konyhánkban, mi nagyon egyszerűen, de ízesen készítjük, a fokhagymát nem sajnáljuk belőle. A kész húst kockára vágott sült burgonyával keverem össze, mellé savanyút szoktam kínálni. A receptből a szalonna elhagyható, illetve csirke- vagy pulykahúsból is el lehet készíteni.
Egyszer váratlan vendég jött hozzánk, az illető már a lépcsőházban érezte az illatokat: ő a pirospaprikás brassóin nőtt fel, így meglepetten fogadta, hogy az enyémből hiányzik a fűszer, de miután megkóstolta, kijelentette, hogy ezután náluk is így készül majd az étel.
Brassói
Hozzávalók 6 személyre
- 90 dekagramm sertéscomb vagy -lapocka
- 10 dekagramm húsos szalonna
- 2 fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 üveg olaj
- 2 kilogramm krumpli
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd rádobjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Néhány perc pirítás után a hús is a lábasba kerül, sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, fehéredésig sütjük.
Ha kész a hús, 150-200 milliliter vízzel felöntjük, közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a szaft teljesen besűrűsödik, a hús pedig vajpuha lesz. Ha a víz esetleg elfő, de a hús még nem puha, pótoljuk a folyadékot, illetve kóstoljunk, ha szükséges, sózzuk.
A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel, majd bő olajban süssük aranybarnára, végül keverjük egybe a hússal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors