Laktató és elképesztően finom burgonyás focaccia – A foszlós tészta rozmaringgal sül

bfcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A frissen sült, házi pékárunak nincsen párja, olykor érdemes megörvendeztetni a családot vagy a barátokat általad készített kenyérfélékkel.

Azt szokták mondani, hogy a kenyérsütés felér egy terápiával, szóval, ha azt érzi az ember, hogy kicsit ideges, stresszes, irány a konyha és kezdődhet a dagasztás. Az biztos, hogy a környezeted és persze te is élvezni fogod, amint a pékáru kellemes illata átjárja az otthonod, megtölti melegséggel a falakat.

Rengetegféle kenyeret lehet sütni: ha már péknek állsz, válassz különleges fajtát, ami nem méregdrága alapanyagokból készül és nem is lesz nehéz az elkészítése. Kezdő kenyérsütőknek a legjobb választás az olaszok lapos kenyere, a focaccia.

Rengeteg variációban készülhet, bátran fel lehet turbózni, ízesíteni a tésztát. Kerülhet bele fokhagyma, sonka vagy burgonya: a krumplit nemcsak a tésztába gyúrva érdemes kipróbálni, hanem a tepsibe helyezett tésztára is rá lehet karikázni. Öreg- és újburgonyával is készülhet a kenyérféle, tálalásnál még meg lehet öntözni olajjal, mehet rá só, de lilahagymát is kínálhatsz mellé.

Burgonyás focaccia rozmaringgal

bfct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 gramm fehér kenyérliszt
  • 1 teáskanál
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 300 milliliter víz
  • kevés olívaolaj
  • 400 gramm krumpli
  • 2 szál rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük egybe a sóval és a szárított élesztővel.

A lisztes keverék közepébe, az ujjaink segítségével ássunk mélyedést, utána öntsük a közepébe a vizet és az olajat, majd keverjük egybe. Ha a tészta túl kemény, akkor még 1-2 evőkanál vizet nyugodtan adjunk hozzá.

A bekevert tésztát borítsuk lisztes dolgozófelületre és gyúrjuk sima állagúra, majd helyezzük enyhén kiolajozott tálba, takarjuk le és meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki a tálból enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd nyújtsuk a tepsi, forma méretéhez igazítva (forma vagy tepsi méret: 20x30 centiméteres). A tepsit vagy a formát enyhén kenjük ki olajjal, majd helyezzük bele a tésztát, utána az ujjainkkal nyomkodjunk mélyedéseket a tészta felszínére.

A megtisztított, karikára vágott burgonyákat helyezzük a tészta tetejére, szórjunk rá rozmaringot, kevés olajat, majd lefedve pihentessük 1 órát.

Pihenés után 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a krumplis focacciát (sütési idő: 30-45 perc).

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük