Szuper ropogós, cheddar sajtos kenyér: dagasztás nélkül készül

cheddar-sajtos-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi péksütemények sokunk számára vonzóak lehetnek, legyen szó kenyérről, kifliről vagy zsömléről. Ezúttal egy ropogós, cheddar sajtos kenyérreceptet mutatunk.

Ennek a kenyérnek a titka nemcsak a fűszerezésben rejlik, hanem abban is, hogy dagasztás nélkül készül, holland sütőben vagy öntöttvas edényben. 

Gyakorlatilag semmilyen komolyabb izomerőt vagy technikai eszközt nem igényel az elkészítése, csupán egy kis türelmet, amíg a természet, no és persze az alapanyagok elvégzik a dolgukat helyetted. A különleges ízt pedig a cheddar sajt és a jalapeño paprika fogják kölcsönözni.

Cheddar sajtos kenyér

cheddar-sajtos-kenyer

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 390 g liszt
  • 2 tk durva szemű tengeri só
  • 0.5 tk porélesztő
  • 1 db jalapeño
  • 125 g reszelt cheddar sajt
  • 360 ml meleg víz
Recept idők

Elkészítés:

A jalapeñót mossuk meg, majd karikázzuk fel. A sajtot reszeljük le.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az élesztőt, a jalapeñót, a reszelt cheddar sajtot és a vizet.

A tészta eléggé ragacsos lesz, így nyugodtan adhatunk hozzá további pár evőkanál lisztet. 

Óvatosan formáljunk belőle golyót, majd egy tálba téve fedjük le konyharuhával vagy fóliával.

Hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten 12-18 órán át keljen. A tészta hozzátapadhat a tál oldalához, így érdemes egy kis olajjal kikenni.

A tésztát, ha megkelt, borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre, és szintén lisztes kézzel formázzunk belőle golyót vagy bucit. Nem kell, hogy tökéletes legyen, hiszen egy klassz kis rusztikus beütésű cipót sütünk belőle.

Ezután tegyük át egy sütőpapírra, ami elég nagy ahhoz, hogy beférjen a holland sütőbe vagy öntöttvas edénybe.

Papírostul tegyük bele a tálba, és pihentessük kb. 10-20 percet.

Egy nagyon éles késsel vágjunk a tetejére egy X jelet. Ezt követően ismét takarjuk le a tésztát frissen tartó fóliával vagy konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. 30 percet.

Ez idő alatt melegítsük fel a sütőt 230 fokra.

Tegyük be a holland sütőt fedővel együtt, majd 25 percig süssük így a kenyeret.

Ezután vegyük le róla a fedőt, és további 8 percig süssük, hogy szép, aranybarna színt kapjon.

Ha kocogtatásra a kenyér kicsit kong, akkor már biztosan elkészült.

Ekkor vegyük ki a sütőből, majd óvatosan a formából is a kenyeret, és szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Fűszervajjal vagy mártogatós mellé is tökéletes lesz.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon