
Szaftos, bőséges cigánypörkölt: lecsós alappal készül
A cigánypörkölt tartalmas, ízletes fogás, a szaftja jó sűrű. Kínáld házi tésztával, vagy tunkold friss kenyérrel!
A cigány konyha híres fogásai közé sorolandó a cigánykenyér, cigánylecsó vagy a cigánypörkölt. A szaftosabb fogások mellé egy különleges házi tészta dukál, ez a húzott tészta.
A húzott tészta kicsit hasonlít a nokedlihez, na de nem ahhoz a fajtához, ami nokedliszaggatóval készül. A szépkorúak gyakran vágódeszkáról szaggatták a méretes galuskákat. Szaftosabb ételekhez és magyaros levesekhez is tökéletes a húzott tészta.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, ebbe üssük bele a tojást. Ezután adjuk hozzá a sót, és egy villával kezdjük el kavarni, közben öntsünk hozzá hideg tejet, és gyúrjunk belőle kemény tésztát. (Ha szükséges, tejet vagy lisztet adjunk még hozzá.)
A tésztát csomagoljuk fóliába, és hagyjuk így szobahőmérsékleten 30 percet. Ezután kezdjünk el a tésztából ujjnyi vastag rudakat sodorni, amiket húzzunk szét vékony csíkokra.
A tésztacsíkokat forrásban lévő, sós vízben 8-12 percig főzzük, ezután szűrjük le és tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu