Így készül a cigány húzott tészta: szaftosabb ételek mellé tökéletes

3
Nyomtatás
Cigány húzott tészta cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cigány konyha híres húzott tésztája szaftosabb ételek mellé és magyaros levesekbe is kerülhet.

A cigány konyha híres fogásai közé sorolandó a cigánykenyér, cigánylecsó vagy a cigánypörkölt. A szaftosabb fogások mellé egy különleges házi tészta dukál, ez a húzott tészta.

A húzott tészta kicsit hasonlít a nokedlihez, na de nem ahhoz a fajtához, ami nokedliszaggatóval készül. A szépkorúak gyakran vágódeszkáról szaggatták a méretes galuskákat. Szaftosabb ételekhez és magyaros levesekhez is tökéletes a húzott tészta.

Cigány húzott tészta

Cigány húzott tészta ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 dl hideg tej
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, ebbe üssük bele a tojást. Ezután adjuk hozzá a sót, és egy villával kezdjük el kavarni, közben öntsünk hozzá hideg tejet, és gyúrjunk belőle kemény tésztát. (Ha szükséges, tejet vagy lisztet adjunk még hozzá.)

A tésztát csomagoljuk fóliába, és hagyjuk így szobahőmérsékleten 30 percet. Ezután kezdjünk el a tésztából ujjnyi vastag rudakat sodorni, amiket húzzunk szét vékony csíkokra.

A tésztacsíkokat forrásban lévő, sós vízben 8-12 percig főzzük, ezután szűrjük le és tálaljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon