Házi vinaigrette öntet 5 perc alatt: citromos változatot mutatunk

Citromos-vinaigrette-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a citromos vinaigrette annyira ízletes, izgalmas és frissítő, hogy minden más bolti öntetet elfelejthetsz.

A citrusos öntetek és szószok igazi jolly jokernek számítanak, hiszen nagyon sok étellel kombinálhatók, és anélkül hozzák ki az alapanyagok ízét, hogy azokat elnyomnák. Ezzel a vinaigrette-tel sincs ez másként, hiszen egy frissítő és üde kiegészítő, amit öröm lesz az ételre locsolni.

Ez a citromos vinaigrette a saláták mellett sült zöldségek, leveles zöldségek vagy akár gabonaalapú köretek ízesítője is lehet, és annyira egyszerű összedobni, hogy akár utolsó pillanatban is elkészítheted. Mivel hűtőben 1 hétig is eláll, megéri nagyobb adagot betervezni, amit aztán többször is felhasználhatsz.

Citromos vinaigrette

Citromos-vinaigrette

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 60 ml friss citromlé
  • 1 tk Dijoni mustár (vagy sima mustár)
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 tk juharszirup vagy méz
  • 0.25 tk
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
  • 80 ml olívaolaj
  • 0.5 tk friss vagy szárított kakukkfű (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük össze a citromlevet, a mustárt, a fokhagymát, a juharszirupot vagy mézet, a sót és a borsot.

Kisebb adagokban keverjük hozzá az olívaolajat, és folytassuk a keverést, amíg az öntet összeáll.

Adjuk hozzá a kakukkfüvet, ha használunk, és öntsük jól záródó edénybe. Hűtőben tároljuk, és 1 héten belül fogyasszuk el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük