Napokig puha marad ez a szaftos, citromos sütemény: csak keverni kell
A kedvenc kávézónkban szerettünk bele ebbe a pihe-puha, illatos citromos süteménybe, szerencsére nem volt nehéz itthon rekonstruálni.
Ez a desszert az egyik legkönnyebben elkészíthető, kevert tésztás sütemények közé tartozik. Csupán néhány össztevőből készül, a középpontjában pedig a friss citrom áll.
Ez az amerikai és az angol konyhában is ismert süti rendkívül könnyed és krémes töltelékkel készül, mindössze a pihentetési időre kell odafigyelni.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral.
Egy közepes tálban keverjünk össze 300 g lisztet az összes porcukorral és a sóval. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá azt is a lisztes keverékhez. Az egészet keverjük alaposan össze, akár állványos keverővel, akár kézivel. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot is.
A tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe.
Az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg világos, aranyszínűre sül.
Amíg a tészta sül, készítsük el a cukros legfelső réteget.
Ehhez a citromhéjat reszeljük le, majd egy tálban keverjük össze a cukorral. Ezután adjuk a citrusos cukrot a maradék liszthez, és egy nagy tálban keverjük össze.
Adjuk hozzá a citromlevet, a tojásokat, majd ezt is alaposan dolgozzuk össze.
A közben félkész tésztalapot vegyük ki a sütőből, és öntsük a tetejére a tölteléket.
Ezt követően tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 25 percig.
Végül vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy órán át hűlni a tűzhelyen vagy a konyhapulton, végül 2 órára tegyük be a hűtőbe hűlni.
Tálalásnál hintsük meg porcukorral, majd egy nedves késsel, kívánt méret szerint, szeleteljük fel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu