Isteni, rumos meggybefőtt házilag: tedd el télire a nyár kedvencét

rumos-meggybefott2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rumos meggy a világ legjobb dolga: az alkohol íze átjárja a gyümölcsöt, így bármit feldobhatsz vele, a lé pedig likőrként is helytáll.

Rumos meggyet készíteni a világ legegyszerűbb dolga, hiszen a gyümölcsöt nem kell hőkezelni, csak cukorral rétegezve befőttesüvegekbe pakolni, majd alkohollal leönteni. A két kiegészítőnek köszönhetően sokáig eláll, és rengeteg mindenhez felhasználhatod, kezdve a sütiktől az édes krémeken át a sós ételekig, nálunk a vasárnapi pörkölt mellé gyakran került rumos meggy.

Egy dologra azonban figyelni kell, ha azt szeretnéd, hogy sokáig elálljon a befőtt, ez pedig az üvegek csírátlanítása. Itt írtunk róla korábban, hogyan tudod fertőtleníteni, sütőben, de gáztűzhelyen is megteheted.

Rumos meggybefőtt

rumos-meggybefott

Hozzávalók 25 decihez

  • 1.5 kg meggy
  • 600 g cukor
  • 2.5 dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A meggyet mossuk meg, szedjük le a szárát. Attól függően, mihez szeretnénk majd használni, kimagozhatjuk, de egészben is maradhat.

Készítsünk elő egy tiszta, sterilizált 2,5 literes befőttesüveget (vagy több kisebbet). 

A meggyet szorosan, a cukorral rétegezve tegyük az üvegbe, ütögessük meg, hogy jól elrendeződjön, majd öntsük fel a rummal. Zárjuk le az üveget, majd tegyük napos helyre kb. 1 hétre, míg a cukor felolvad és a meggy levet enged. Naponta párszor rázogassuk meg. Utána hűvös helyen tároljuk, 1 hónap érlelés után lesz az igazi.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük