
Isteni, rumos meggybefőtt házilag: tedd el télire a nyár kedvencét

A rumos meggy a világ legjobb dolga: az alkohol íze átjárja a gyümölcsöt, így bármit feldobhatsz vele, a lé pedig likőrként is helytáll.
Rumos meggyet készíteni a világ legegyszerűbb dolga, hiszen a gyümölcsöt nem kell hőkezelni, csak cukorral rétegezve befőttesüvegekbe pakolni, majd alkohollal leönteni. A két kiegészítőnek köszönhetően sokáig eláll, és rengeteg mindenhez felhasználhatod, kezdve a sütiktől az édes krémeken át a sós ételekig, nálunk a vasárnapi pörkölt mellé gyakran került rumos meggy.
Egy dologra azonban figyelni kell, ha azt szeretnéd, hogy sokáig elálljon a befőtt, ez pedig az üvegek csírátlanítása. Itt írtunk róla korábban, hogyan tudod fertőtleníteni, sütőben, de gáztűzhelyen is megteheted.
-
2023-09-05 10:16:02
-
2023-08-12 08:36:01
-
2023-08-09 10:32:01
Rumos meggybefőtt

Hozzávalók 25 decihez
- 1.5 kg meggy
- 600 g cukor
- 2.5 dl rum
Elkészítés:
A meggyet mossuk meg, szedjük le a szárát. Attól függően, mihez szeretnénk majd használni, kimagozhatjuk, de egészben is maradhat.
Készítsünk elő egy tiszta, sterilizált 2,5 literes befőttesüveget (vagy több kisebbet).
A meggyet szorosan, a cukorral rétegezve tegyük az üvegbe, ütögessük meg, hogy jól elrendeződjön, majd öntsük fel a rummal. Zárjuk le az üveget, majd tegyük napos helyre kb. 1 hétre, míg a cukor felolvad és a meggy levet enged. Naponta párszor rázogassuk meg. Utána hűvös helyen tároljuk, 1 hónap érlelés után lesz az igazi.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!