
Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Az édes, duci túrófánk egyszerűen készül, kezdő fakanáltanoncok is sikerrel össze tudják dobni.
A túrógombóc egyike azon nagyis finomságoknak, amelyeket érdemes megtanulni, ha szereted a hazai ízeket. A finomságot nem nehéz elkészíteni, a titok a búzadara adagolásában és a pihentetésben rejlik. A bekevert masszát kötelező hűtőbe tenni néhány órára, de az se baj, ha egy egész estét a hűvösön tölt. Így a dara szépen megduzzad, és sokkal könnyebb lesz formázni, tölteni.
A pirított zsemlemorzsához érdemes egy kis pluszt keverni. Remek választás a fahéj, de helyette darált mandulát vagy diót is forgathatsz bele. A gombócnak is adhatsz pluszízt, a receptben ez az extra a vaníliás cukor, de használhatsz helyette citrom- vagy narancs reszelt héját, és egy kevés narancsvirágvízzel is izgalmasabbá teheted.
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki.
A túrót törjük simára a sóval, cukorral, vaníliás cukorral.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot.
A túrós keverékhez adjuk hozzá a tojássárgáját, búzadarát és a tojásfehérjehabot.
A bekevert masszát fedjük le fóliával, és néhány órára vagy egy éjszakára tegyük hűtőbe pihenni.
A pihent masszából formázzunk golyókat, amelyeknek a közepébe a kimagozott cseresznyét tesszük.
A gombócokat dobjuk gyöngyöző vízbe, és várjuk meg, amíg felúsznak a víz felszínére. Ekkor még nem szabad kivenni a gombócokat, hagyjuk még a vízben 2-3 percig.
A zsemlemorzsát a vajon pirítsuk meg, majd forgassuk hozzá a fahéjat és a gombócokat.
A túrógombócot porcukorral megszórva kínáljuk, ha szeretnénk, mézzel összekevert tejfölt is locsolhatunk rá.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu