Laktató, vitamindús csicseriborsó-burger – Szuper fehérjeforrás hús helyett
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csicseriborsó nem csak a hummusz alapanyaga lehet, számtalan finom és egészséges étel készülhet belőle.
Egyre több ismerősöm tér át vegetariánus vagy vegán életmódra. Én egyelőre eszem húst is, de nyitott vagyok a húsmentes ételekre is, főleg, ha azok egészségesek és táplálóak is. A csicseriborsót nagyon szeretem, főleg azért, mert a nagy kedvencem, a hummusz alapanyaga.
A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így a húsmentes étkezésbe kötelező beilleszteni. Ugyan viszonylag magas a szénhidráttartalma, viszont csak kis százaléka gyors felszívódású. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Diétázóknak azonban este már nem ajánlott a fogyasztása.
A csicseriborsó hamburgerpogácsa alapanyaga is lehet, nagyon gyorsan elkészül. Ha nem akarunk sokat pepecselni, kész hamburgerzsömlébe is tehetjük, de ha időnk engedi, készítsünk inkább házi bucit. Sok zöldséggel fogyasszuk.
Csicseriborsó-burger
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab csicseriborsó (konzerv)
- 1 fej hagyma
- 1 darab tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zabpehely (finom szemű)
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál koriander (őrölt)
Elkészítés:
A konzervet csepegtessük le, majd a hagymával, a fokhagymával, a tojással és a zabpehellyel együtt aprítsuk össze. Nem kell teljesen pépesnek lennie. Tegyük hozzá a fűszereket is. Formázzunk belőle pogácsákat, kicsit lapogassuk meg, majd tegyük hűtőbe.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a pogácsák minden oldalát néhány percig.
Házi hamburgerzsemlében, sok zöldséggel és házi ketchuppal tálaljuk.
Fotó: Getty Images