Mitől lesz igazán jó szaftja a pörköltnek? Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb
A pörkölt a magyar konyha ékköve, készülhet csirke-, marha- vagy sertéshúsból is, akkor lesz a legfinomabb, ha a szaftja jó sűrű, a hús pedig omlós lesz.
A magyar konyha egyik legnagyobb kedvence a pörkölt, mely rengeteg változatban kipróbálható. Az ételt sertés-, marha- vagy szárnyashúsból is elkészítheted. A szárnyasból készült pörköltnél úgy tartják, akkor a legfinomabb, ha egész csirkéből készül, de csak a combjából, szárnyából vagy épp a melléből is isteni fogás dobható össze.
Az egyik gyerekkori mániámat nem sikerült kinőnöm, nem vagyok nagy pörköltrajongó, de ha mégis készítek, akkor csirkemellet használok. Ebből a részből is lehet szaftos pörköltet összedobni: olykor lecsósan és csípősen, vagy jó sok gombával dúsítva főzöm. Mivel a gombához remekül passzol a tejföl, így akár egy nagy pohárral is adhatsz hozzá, de az is bőven elég, ha a tálalásnál kerül elő.
A pörkölt fűszerezésénél légy bátor, jól áll neki, ha picit csípősebb, ezért adj hozzá egy kis chilipelyhet, de ha ennél is erőteljesebb ízekre vágysz, akkor igazi chilipaprikával add meg az étel hangulatát.
Az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük üvegesre. Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a finomra vágott paprikákat és a paradicsomot, pirítsuk 3-4 percig. Ezután szórjuk rá a pirospaprikát, majd miután elkevertük, rögtön a húst is dobjuk rá.
A húst pirítsuk fehéredésig (8-12 perc), utána forgassuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt gombát.
Az ételt fűszerezzük sóval, borssal és chilivel, majd gyakran kevergetve főzzük készre 40-45 perc alatt.
A kész pörköltet nokedlivel és tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu