Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag

4
Nyomtatás
Csokis-ceklas-kuglof-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kuglóf nemcsak mutatós, de nagyon puha és finom is, a céklának köszönhetően szaftos, a hozzáadott csokichips miatt pedig intenzíven csokoládés az összhatás!

Ha kedveled az egyszerűen készülő desszerteket, de szeretnél valami különlegességet belecsempészni, akkor ez a csokis-céklás kuglóf remek lehetőséget biztosít erre. Az alapja a közkedvelt kevert tészta, ezt egészíti ki kakaópor, céklapüré és étcsokoládé.

A céklának köszönhetően a tészta puha és szaftos lesz, és még több nap után sem szárad ki. A desszert érdekessége, hogy a pürésített zöldségnek köszönhetően nincsen hozzá szükség tojásra, és mivel tejtermék sem kerül bele, ezért növényi étrendbe is beilleszthető.

Csokis-céklás kuglóf

Csokis-ceklas-kuglof

Hozzávalók x cm-es formához 25 cm átmérőjű formához

  • 300 ml céklapüré (kb. 5 közepes céklából)
  • 370 g finomliszt
  • 60 g holland kakaópor
  • 300 g cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk.
  • 250 ml szója- vagy más növényi ital
  • 150 ml almapüré
  • 100 ml növényi olaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 200 g csokichips
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, csomagoljuk alufóliába, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 35-40 perc alatt. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, hámozzuk meg, daraboljuk fel, tegyük aprítógépbe, és pürésítsük le.

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só).

Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat (céklapüré, szójaital, almapüré, olaj, vaníliakivonat), és dolgozzuk egybe a szárazakkal. Végül forgassuk a masszába a csokichipset is.

Egy nagy kuglófformát alaposan kenjünk ki olajjal, vékonyan szórjuk be liszttel, majd öntsük bele a masszát, és egyengessük el a felszínét. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük.

Vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk meg, és óvatosan vegyük ki belőle. Teljes kihűlés után szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon