Isteni, pihe-puha céklás brownie: liszt sem kell a különleges édességhez
Gondolnád, hogy a cékla akár sütemények alapja is lehet? A szuperzöldséggel gazdagított brownie különleges, puha édesség, és még liszt sem kell hozzá.
Ha kedveled az egyszerűen készülő desszerteket, de szeretnél valami különlegességet belecsempészni, akkor ez a csokis-céklás kuglóf remek lehetőséget biztosít erre. Az alapja a közkedvelt kevert tészta, ezt egészíti ki kakaópor, céklapüré és étcsokoládé.
A céklának köszönhetően a tészta puha és szaftos lesz, és még több nap után sem szárad ki. A desszert érdekessége, hogy a pürésített zöldségnek köszönhetően nincsen hozzá szükség tojásra, és mivel tejtermék sem kerül bele, ezért növényi étrendbe is beilleszthető.
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, csomagoljuk alufóliába, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 35-40 perc alatt. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, hámozzuk meg, daraboljuk fel, tegyük aprítógépbe, és pürésítsük le.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só).
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat (céklapüré, szójaital, almapüré, olaj, vaníliakivonat), és dolgozzuk egybe a szárazakkal. Végül forgassuk a masszába a csokichipset is.
Egy nagy kuglófformát alaposan kenjünk ki olajjal, vékonyan szórjuk be liszttel, majd öntsük bele a masszát, és egyengessük el a felszínét. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük.
Vegyük ki a sütőből, 15 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk meg, és óvatosan vegyük ki belőle. Teljes kihűlés után szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu