Álompuha csokis kuglóf tojás nélkül: gyorsan készül a mutatós desszert

Csokis-kuglof-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy szép és finom kuglóf bármilyen alkalomra megállja a helyét: ez nincsen másként ezzel a csokis változattal sem.

Egy jó kuglófnak mindig van helye az ünnepi asztalon. Legyen az születésnap, karácsony vagy éppen húsvét, az egyszerű kevert tésztával garantáltan sikert aratsz. Ez a változat ráadásul a klasszikus csokis ízben készül, így ha ezt sütöd, akkor egy csapásra a csokirajongók szívébe is belophatod magad.

A tészta nagyon egyszerű, még tojás sem kell hozzá, hiszen a sűrű és szaftos textúráért az almaszósz felel. Talán még nem tudod, de az egyes gyümölcspépek kevert tésztákban kiválóan helyettesítik a tojást: hidratálják és összefogják azt. Ha többet is megtudnál a különféle tojáshelyettesítő alternatívákról, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk bővebben.

A megadott mennyiségek egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófsütő formához elegendőek.

Csokis kuglóf tojásmentesen

Csokis-kuglof

Hozzávalók 12 szelethez

A kuglófhoz:

  • 330 g liszt
  • 70 g kakaópor (min. 20%-os)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk
  • 150 g cukor
  • 80 g barna cukor
  • 300 ml zabital
  • 175 ml olaj
  • 250 g almaszósz
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 2 ek frissen főzött feketekávé

A csokiöntethez:

  • 60 g csokicsipsz vagy étcsoki
  • 60 ml kókuszkrém
  • 1 tk cukorgyöngy a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaót, sót, szódabikarbónát, sütőport és a cukrokat.

Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd adjuk a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát. 

Kevés olajjal alaposan kenjük ki a sütőformát, figyeljünk arra, hogy minden kis mélyedésbe kerüljön zsiradék. Szórjuk meg kevés liszttel, majd fordítsuk fel, és óvatosan ütögessük ki belőle a felesleget. 

Öntsük a masszát a formába, és tegyük 45-50 percre 175 fokra előmelegített sütőbe. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Vegyük ki a kuglófot, és 15 percig hagyjuk hűlni a formában. Ezután fordítsuk fel, és óvatos mozdulatokkal borítsuk ki belőle a sütit.

Amíg a kuglóf hűl, készítsük el az öntetet. A csokit adjuk a kókuszkrémhez, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel. Hagyjuk kissé kihűlni, hogy enyhén besűrűsödjön, majd öntsük a kihűlt kuglófra. Tetszés szerint cukorgyönggyel vagy tengeri sópehellyel szórjuk meg.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük