Álompuha csokis kuglóf tojás nélkül: gyorsan készül a mutatós desszert
Egy szép és finom kuglóf bármilyen alkalomra megállja a helyét: ez nincsen másként ezzel a csokis változattal sem.
Egy jó kuglófnak mindig van helye az ünnepi asztalon. Legyen az születésnap, karácsony vagy éppen húsvét, az egyszerű kevert tésztával garantáltan sikert aratsz. Ez a változat ráadásul a klasszikus csokis ízben készül, így ha ezt sütöd, akkor egy csapásra a csokirajongók szívébe is belophatod magad.
A tészta nagyon egyszerű, még tojás sem kell hozzá, hiszen a sűrű és szaftos textúráért az almaszósz felel. Talán még nem tudod, de az egyes gyümölcspépek kevert tésztákban kiválóan helyettesítik a tojást: hidratálják és összefogják azt. Ha többet is megtudnál a különféle tojáshelyettesítő alternatívákról, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk bővebben.
A megadott mennyiségek egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófsütő formához elegendőek.
Csokis kuglóf tojásmentesen
Hozzávalók 12 szelethez
A kuglófhoz:
- 330 g liszt
- 70 g kakaópor (min. 20%-os)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 150 g cukor
- 80 g barna cukor
- 300 ml zabital
- 175 ml olaj
- 250 g almaszósz
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 ek frissen főzött feketekávé
A csokiöntethez:
- 60 g csokicsipsz vagy étcsoki
- 60 ml kókuszkrém
- 1 tk cukorgyöngy a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaót, sót, szódabikarbónát, sütőport és a cukrokat.
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd adjuk a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát.
Kevés olajjal alaposan kenjük ki a sütőformát, figyeljünk arra, hogy minden kis mélyedésbe kerüljön zsiradék. Szórjuk meg kevés liszttel, majd fordítsuk fel, és óvatosan ütögessük ki belőle a felesleget.
Öntsük a masszát a formába, és tegyük 45-50 percre 175 fokra előmelegített sütőbe. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Vegyük ki a kuglófot, és 15 percig hagyjuk hűlni a formában. Ezután fordítsuk fel, és óvatos mozdulatokkal borítsuk ki belőle a sütit.
Amíg a kuglóf hűl, készítsük el az öntetet. A csokit adjuk a kókuszkrémhez, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel. Hagyjuk kissé kihűlni, hogy enyhén besűrűsödjön, majd öntsük a kihűlt kuglófra. Tetszés szerint cukorgyönggyel vagy tengeri sópehellyel szórjuk meg.
-
2024-04-01 07:52:01
-
2024-03-31 08:36:01
-
2024-03-30 11:08:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!