Álompuha melaszos keksz: sok gyömbér és fahéj kerül bele
Ropogós szélű és lágy belsejű keksz, amelyet sok gyömbér és fahéj ízesít. Méz helyett pedig melasz édesíti.
A cukkinikenyér neve megtévesztő lehet, hiszen a zöldség miatt elsőre egy sós süteményre gondolhatsz. A banánkenyérhez hasonlóan azonban ez is egy édes desszert, amelyben szinte észrevétlenül van jelen a reszelt cukkini. A magas víztartalmú zöldségnek ugyanis annyira semleges az íze, hogy minden más hozzávaló dominánsabb nála, így mindössze hidratáló funkciót tölt be, és persze a rosttartalomról is gondoskodik.
A süti másik érdekessége, hogy sem tojást, sem pedig tejterméket nem használ, így vegán diétába is beilleszthető. A receptben megadott mennyiségek egy 23x12 cm-es kalácssütő formához elegendők.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a mandulaitalt, az almaszószt, a cukrokat és a darabolt diót (ha használunk), és adjuk hozzá a kis lyukú reszelőn lereszelt és kifacsart cukkinit.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, és keverjük bele a folyékony hozzávalókat. Ne keverjük túl, csak addig, amíg a tészta összeáll, különben egy nehéz, gumis masszát kapunk.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt süssük aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, és 10 percig pihentessük a formában, majd vegyük ki belőle, és mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu