Ropogós kenyér dagasztás nélkül: alig van vele munka

Dagasztas-nelkuli-kenyer-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehetetlen ennél egyszerűbb kenyérreceptet találni: nem igényel dagasztást, mégis elképesztően roppanós és mesésen foszlós a végeredmény.

A házi kenyér elkészítése mindig nagy ördöngösség volt számomra, hiszen lássuk be, nagyon nehéz elérni a klasszikus, búzalisztből és élesztőből vagy kovászból készült, kemencében sült kenyér ízét és állagát otthoni körülmények között. Éppen ezért mindeddig csak alternatív variációkkal próbálkoztam, mint amilyen ez a fűszeres gluténmentes kenyér is, azonban a hagyományosabb receptek közül ezt sütöttem meg elsőként. És minden várakozásomat felülmúlta! 

Mint a legtöbb kenyér esetében, ezt is feldobhatod fűszerekkel, kevés rozmaring vagy kakukkfű nagyon jól áll neki. De ha azt vallod, hogy a kevesebb több, akkor maradj a megadott hozzávalóknál. Amin viszont nem érdemes változtatni, az az edény: az öntöttvas edény vastag fala és optimális hőelosztása nélkül ugyanis szinte lehetetlen elérni a hőn vágyott roppanós textúrát. A megadott mennyiségekhez én egy 24 cm átmérőjű edényt használtam.

Dagasztás nélküli házi kenyér

Dagasztas-nelkuli-kenyer

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 400 g kenyérliszt
  • 0.5 tk szárított élesztő
  • 1.5 tk
  • 350 ml langyos víz
  • 3 ek kukoricadara
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet, és alaposan dolgozzuk össze őket.

Takarjuk le a tálat műanyag fóliával, és helyezzük 12-24 órára meleg helyre (23 fok az ideális), amíg a tészta felszínén buborékok jelennek meg.

Borítsuk lisztezett felületre, szórjuk meg a masszát is kevés liszttel, majd 2-3 alkalommal hajtsuk félbe. (Normális, hogy nagyon ragacsos és nedves.) Semmiképpen se dagasszuk, mert kiszöknek belőle a levegőbuborékok.

Pihentessük további 15 percig, majd lisztes kézzel formázzunk belőle cipót. Szórjunk meg kukoricadarával egy tiszta konyharuhát, és helyezzük rá a tésztagombócot úgy, hogy a szép sima fele látsszon. Szórjuk meg a tetejét is kukoricával, majd takarjuk be a konyharuhával.

Pihentessük 2 órát, vagy amíg a duplájára nő. Az utolsó fél órában hevítsük fel a sütőt 230 fokra, és tegyük be az üres öntöttvas edényt is.

Óvatosan vegyük ki a forró edényt, majd a konyharuha segítségével borítsuk bele a tésztát úgy, hogy az eddigi alja nézzen felfele. Ha szükséges, a fülénél fogva kissé rázogassuk meg az edényt, hogy a tészta mindenhol egyenletesen terüljön el.

Fedő alatt süssük 30 percig, majd vegyük le, és hagyjuk, hogy további 15-30 perc alatt ropogósra és aranybarnára piruljon.

Sütés után 15 percig hagyjuk hűlni a kenyeret, majd vegyük ki az edényből.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük