Ropogós, házi kézműves kenyér: dagasztás nélkül készül

76
hazi-ropogos-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a recept abszolút kezdő kenyérsütőknek is tökéletes első választás lesz, ráadásul csupán 4 hozzávalóból és dagasztás nélkül készül.

Hogyha mindig is szerettél volna nekiveselkedni a kenyérsütésnek, de úgy érezted, hogy nem találsz számodra megfelelő, de legfőképpen egyszerű receptet, akkor ezt a házi készítésű, ropogós, valódi kézműves kenyeret biztosan ki fogod próbálni.

Alig néhány hozzávalóból készül el, és dagasztanod sem kell, a végeredmény pedig egy ropogós kérgű, belül bagetteket megszégyenítő puhaságú kenyér lesz, amire még egy valamire való pék sem mondana nemet.

Kézműves házi kenyér

hazi-ropogos-kenyer

Hozzávalók 2 darab

  • 430 g kenyérliszt
  • 6 g porélesztő
  • 9 g durva szemű só
  • 360 ml langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót.

Adjuk hozzá a langyos vizet, majd egy szilikonspatulával vagy fakanállal óvatosan keverjük össze. 

A tésztát addig dolgozzuk, amíg az összes lisztet felveszi. Akár kézzel is összegyúrhatjuk, ha úgy könnyebb.

A kész tésztát takarjuk le a tálban egy műanyag fóliával, és szobahőmérsékleten kelesszük 2-3 órán át.

A legjobb ízélmény érdekében további 12 óra, vagy akár 2 nap pihentetést is beiktathatunk a tésztának, de ezt már a hűtőben, és továbbra is letakarva.

Ha erre a lépésre nem lenne már kapacitásunk, akkor a 3 óra pihentetés után szórjunk be liszttel (ízlés szerint kukoricalisztet is használhatunk) finoman egy nagy, tapadásmentes tepsit.

A hideg tésztát borítsuk lisztezett felületre. Éles késsel vágjuk ketté a tésztát.

A tészta mindkét feléből formázzunk 1-1 hosszúkás cipót, egyenként kb. 7x23 cm-es méretben. Tegyük őket egymástól 5-7 cm távolságra. 

Takarjuk le a kész cipókat, és pihentessük őket 45 percig. 

A sütőt melegítsük elő 240 fokra.

A megpihent cipók tetejét irdaljuk be akár egy éles késsel, akár egy ollóval, majd a tepsivel együtt, amin a kenyerek pihentek, tegyük be a sütőbe, és süssük készre kb. 20-25 perc alatt. 

A sütési idő vége felé kocogtassuk meg a kenyeret, hogy kong-e a közepe és jó ropogós-e a héja, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a rácson hűlni kb. 5-10 percig, mielőtt szeletelnénk.

A kenyereket lazán letakarva, szobahőmérsékleten eltarthatjuk maximum 5 napig, vagy hűtőszekrényben 10 napig.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon