Wellington-bélszín pénztárcabarát kiadásban: darált hús alkotja a tölteléket

daralt-husos-wellington
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közkedvelt gombás, marhahúsos, leveles tésztás fogást olcsóbban is elkészítheted, csak cserélj le pár hozzávalót.

A Wellington-bélszínt nem lehet nem szeretni, viszont mivel nem egy pénztárcabarát recept, nem gyakran kerül a magyar emberek asztalára. Szerencsére ezt is el lehet készíteni olcsóbban, és bár nem lesz pont olyan, mint az eredeti, az élményt mindenképp visszaadja, mutatós és finom fogást tálalhatsz a vendégeidnek.

A bélszínt darált marhahús váltja a receptben, a pármai sonka teljesen kimarad, a gomba viszont ugyanúgy helyet kap benne. A legszimpatikusabb recepttel a BBC Good Food oldalán találkoztam, picit alakítottam rajta, de nagyjából azt követtem. Ebben a darált hús mellé tojás, hagyma, petrezselyem és ketchup kerül, utóbbiból érdemes házit használni, de sűrített paradicsommal és fűszerekkel is helyettesítheted.

A kész fasírtot aztán bugyoláld leveles tésztába, kanalazz alá pirult gombát, majd tolhatod is a sütőbe.

Darált húsos Wellington

daralt-husos-wellington2

Hozzávalók 8 szelethez

  • 1 kg darált marhahús
  • 100 g ketchup
  • 3 db tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 30 gramm vaj
  • 250 g gomba
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 500 g leveles tészta
  • olaj (kevés)
  • zsemlemorzsa (szükség szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A kétféle hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A vöröshagymát dinszteljük meg egy kevés olajon.

A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a ketchupot és 2 tojást. Gyúrjuk egybe a masszát, majd dolgozzuk bele a hagymát, a fokhagyma felét és az összeaprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk a masszát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát is.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd borítsuk rá a húsos masszát. Formázzunk belőle egy kb. 30x10 centis rudat. Toljuk a sütőbe 20 percre.

Közben a gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá a gombát, adjuk hozzá a kakukkfüvet. Addig dinszteljük, míg a kiengedett folyadék el nem párolog alóla, meg nem pirul. Amikor már kész, adjuk hozzá a maradék fokhagymát, 1-2 percig azzal is pirítsuk.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy befedje majd a fasírtunkat. A maradék tojással kenjük le. 

A gombát oszlassuk el a leveles tészta közepén egy csíkban, majd ültessük rá a fasírtot. A leveles tészta két üresen maradt szélén vágjuk csíkokra a tésztát, majd fedjük be vele a húst.

Kenjük le tojással, majd toljuk a sütőbe 30-40 percre, míg aranybarna nem lesz a tészta.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük