Omlós datolyás süti ropogós dióval: tojáshabtól légies a tésztája

datolyakenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A datolya, amit a sivatag gyümölcseként emlegetnek, nemcsak vitaminokban gazdag, de magas cukortartalma miatt, akárcsak a banánból, úgy ebből is lehet gyümölcskenyeret sütni.

Bár általában a datolya szárítva kerül a boltok polcaira, azért frissen is hozzá lehet jutni. Rengeteg benne az ásványi anyag, és a vitaminokban is csak úgy dúskál. A káliumtól a kalciumon és a magnéziumon át egészen az A-, B- és K-vitaminig minden megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ennek ellenére mégsem fogyasztjuk eleget, pedig nemcsak magában, de süteményekhez is kiváló kiegészítő.

Ilyen például a datolyakenyér, amit mazsolával és mandulával kell keverni, majd sütőben megsütni. Lekvárral, porcukorral, de önmagában is remek nassolnivaló, amit akár a gyerekeknek is el lehet csomagolni a suliba a délelőtt túléléséért. 

Datolyás süti

datolyakenyer

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 20 dkg datolya
  • 15 dkg mandula
  • 10 dkg dióbél
  • 2 dkg mazsola
  • 6 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A datolyákat magozzuk ki és vágjuk csíkokra. Lehet friss, de lehet aszalt is.

A mandulát, amennyiben héjasat vettünk, forrázzuk le, majd hámozzuk meg és szintén szeleteljük fel csíkokra. Ha héj nélkülit vásároltunk, akkor csak vágjuk fel.

A diót – pár szem kivételével – aprítsuk fel, a mazsolát pedig mossuk meg és csepegtessük le.

A 6 db tojást válasszuk szét. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a felszeletelt datolyát, a mandulát, a mazsolát és a felaprított diót is egyaránt. Ha ez kész, szitáljuk rá a lisztet is, és alaposan keverjük össze a tésztát. 

Eközben a tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele a datolyás, mazsolás, mandulás masszába. 

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy hosszúkás, őzgerinc méretű tepsit – sütőpapírral is süthetjük –, majd öntsük bele a masszát. A tetejére tegyük rá a korábban félretett, ép diódarabokat.

A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra, és kb. 45-50 perc alatt süssük készre a datolyakenyeret. Ha a süti tetején túl hamar pirulna a dió, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és süssük alacsonyabban, akár egy kicsit tovább is.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta közepe is, és ha igen, akkor a sütőből kivéve, kicsit várva, hogy az hűljön, borítsuk ki a formából és szeleteljük fel. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük