
Omlós datolyás süti ropogós dióval: tojáshabtól légies a tésztája

A datolya, amit a sivatag gyümölcseként emlegetnek, nemcsak vitaminokban gazdag, de magas cukortartalma miatt, akárcsak a banánból, úgy ebből is lehet gyümölcskenyeret sütni.
Bár általában a datolya szárítva kerül a boltok polcaira, azért frissen is hozzá lehet jutni. Rengeteg benne az ásványi anyag, és a vitaminokban is csak úgy dúskál. A káliumtól a kalciumon és a magnéziumon át egészen az A-, B- és K-vitaminig minden megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ennek ellenére mégsem fogyasztjuk eleget, pedig nemcsak magában, de süteményekhez is kiváló kiegészítő.
Ilyen például a datolyakenyér, amit mazsolával és mandulával kell keverni, majd sütőben megsütni. Lekvárral, porcukorral, de önmagában is remek nassolnivaló, amit akár a gyerekeknek is el lehet csomagolni a suliba a délelőtt túléléséért.
-
2023-12-10 08:36:01
-
2023-12-09 11:08:01
-
2023-12-08 10:32:02
Datolyás süti

Hozzávalók 10 darabhoz
- 20 dkg datolya
- 15 dkg mandula
- 10 dkg dióbél
- 2 dkg mazsola
- 6 db tojás
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
Elkészítés:
A datolyákat magozzuk ki és vágjuk csíkokra. Lehet friss, de lehet aszalt is.
A mandulát, amennyiben héjasat vettünk, forrázzuk le, majd hámozzuk meg és szintén szeleteljük fel csíkokra. Ha héj nélkülit vásároltunk, akkor csak vágjuk fel.
A diót – pár szem kivételével – aprítsuk fel, a mazsolát pedig mossuk meg és csepegtessük le.
A 6 db tojást válasszuk szét. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a felszeletelt datolyát, a mandulát, a mazsolát és a felaprított diót is egyaránt. Ha ez kész, szitáljuk rá a lisztet is, és alaposan keverjük össze a tésztát.
Eközben a tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele a datolyás, mazsolás, mandulás masszába.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy hosszúkás, őzgerinc méretű tepsit – sütőpapírral is süthetjük –, majd öntsük bele a masszát. A tetejére tegyük rá a korábban félretett, ép diódarabokat.
A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra, és kb. 45-50 perc alatt süssük készre a datolyakenyeret. Ha a süti tetején túl hamar pirulna a dió, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és süssük alacsonyabban, akár egy kicsit tovább is.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta közepe is, és ha igen, akkor a sütőből kivéve, kicsit várva, hogy az hűljön, borítsuk ki a formából és szeleteljük fel.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!