Ízletes ecetes karfiol télire – Sültek mellé, de magában is eheted

ecetes karfiol cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szinte bármilyen zöldségből tehetsz el savanyúságot, amely biztosan jól fog esni a vitaminszegény, hideg évszakokban.

A pörköltek és egyéb nehezebb fogások mellé jólesik az ecetes savanyúság, de nem csak uborkát, bármilyen zöldséget eltehetsz, akár a nyár kedvencéből, cukkiniből is készülhet. Ha a klasszikusok a kedvenceid, akkor készítsd el ezt a "vegyes felvágottat", amelybe uborka, almapaprika és gyöngyhagyma is kerül. Ezeknek a savanyúságoknak a fokhagyma a lelkük, de a gerezdeket önmagukban is elteheted, utána változatosan használhatod fel az ételek ízesítésére. 

A karfiolt próbáltad már savanyúnak elrakva? A készítésénél két dologra figyelj: kicsi rózsákra szedd a karfiolt, mert úgy jobban átjárja az ecetes lé, valamint csak éppenhogy forralj rajta egyet, hogy roppanós maradjon. 

Ecetes karfiol

ecetes karfiol recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.5 kilogramm karfiol
  • 3 liter víz (blansírozáshoz)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
  • 120 gramm cukor
  • 250 milliliter ecet
  • 4 teáskanál
  • 1.4 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira. Öntsük a vizet egy nagyobb edénybe, tegyük bele a fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd forraljuk fel. Tegyük bele a karfiolt, blansírozzuk 30-45 másodpercig. Ne főzzük túl. Vegyük le a tűzről. Szűrjük le a karfiolt és a fokhagymát, majd töltsük meg az edényt hideg vízzel, hagyjuk negyed órát hűlni a zöldséget, majd ismét szűrjük le. 

Egy nagyobb, sterilizált üvegbe szórjuk bele a cukrot, öntsük rá az ecetet, az 1,4 liter vizet és tegyük bele a sót. Egy fakanállal jól keverjük össze, hogy a cukor is teljesen feloldódjon. Tegyük bele a karfiolt, a fokhagymát és a gyömbért, majd takarjuk le az üveget. Tegyük a hűtőbe legalább egy napra fogyasztás előtt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük