![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ízletes ecetes karfiol télire – Sültek mellé, de magában is eheted
![ecetes karfiol cover](https://kep.index.hu/1/0/3978/39781/397817/39781777_3035295_f6811a8366f97a2a023d94096a207153_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szinte bármilyen zöldségből tehetsz el savanyúságot, amely biztosan jól fog esni a vitaminszegény, hideg évszakokban.
A pörköltek és egyéb nehezebb fogások mellé jólesik az ecetes savanyúság, de nem csak uborkát, bármilyen zöldséget eltehetsz, akár a nyár kedvencéből, cukkiniből is készülhet. Ha a klasszikusok a kedvenceid, akkor készítsd el ezt a "vegyes felvágottat", amelybe uborka, almapaprika és gyöngyhagyma is kerül. Ezeknek a savanyúságoknak a fokhagyma a lelkük, de a gerezdeket önmagukban is elteheted, utána változatosan használhatod fel az ételek ízesítésére.
A karfiolt próbáltad már savanyúnak elrakva? A készítésénél két dologra figyelj: kicsi rózsákra szedd a karfiolt, mert úgy jobban átjárja az ecetes lé, valamint csak éppenhogy forralj rajta egyet, hogy roppanós maradjon.
Ecetes karfiol
![ecetes karfiol recept](https://kep.index.hu/1/0/3978/39781/397817/39781789_43e4e52aabf17291afedf261aa7c44bd_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm karfiol
- 3 liter víz (blansírozáshoz)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
- 120 gramm cukor
- 250 milliliter ecet
- 4 teáskanál só
- 1.4 liter víz
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira. Öntsük a vizet egy nagyobb edénybe, tegyük bele a fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd forraljuk fel. Tegyük bele a karfiolt, blansírozzuk 30-45 másodpercig. Ne főzzük túl. Vegyük le a tűzről. Szűrjük le a karfiolt és a fokhagymát, majd töltsük meg az edényt hideg vízzel, hagyjuk negyed órát hűlni a zöldséget, majd ismét szűrjük le.
Egy nagyobb, sterilizált üvegbe szórjuk bele a cukrot, öntsük rá az ecetet, az 1,4 liter vizet és tegyük bele a sót. Egy fakanállal jól keverjük össze, hogy a cukor is teljesen feloldódjon. Tegyük bele a karfiolt, a fokhagymát és a gyömbért, majd takarjuk le az üveget. Tegyük a hűtőbe legalább egy napra fogyasztás előtt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!