![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Édes-savanyú pácban pirított tofu – Önmagában és körettel is tökéletes
![marinált tofu](https://kep.index.hu/1/0/3134/31348/313484/31348441_2407075_ecfbb5c4a8dca2bc26bdabff509710e3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon rég ettem tofut utoljára, szinte már el is felejtettem az ízét. Most mégis eszembe jutott, mert elhatároztam, hogy heti pár napot húsmentesnek nevezek ki.
A húszas éveimben nagyon foglalkoztatott az egészségtudatos táplálkozás, vagyis minden divatos és felkapott diétát, étkezési irányzatot kipróbáltam. Egy ideig a húst is igyekeztem mellőzni vagy legalábbis ritkítani az étkezésemben. Akkoriban nagyon keményen edzettem is, ezért sok fehérjére volt szükségem. Ekkor találtam rá a tofura, amelyet először rántottába keverve ettem, de nem igazán nyerte el a tetszésemet.
A tofu Kínából származik. Úgy készítik, hogy a megaludt szójatejből visszamaradt túrót összepréselik. Állaga a lágytól a nagyon keményig terjed. Nemcsak a kínai, hanem a japán, koreai és délkelet-ázsiai konyha alapvető élelmiszere. Magas a fehérjetartalma, így a vegetariánus étkezésbe jól beilleszthető. Önmagában nincs íze, ezért sem volt sikere nálam, viszont ha bepácoljuk, jól átveszi a fűszerek ízét, rögtön nagyobb sikert fog aratni. Ezt a pácolt tofut úgynevezett kemény tofuból készítsük.
Édes-savanyú pácban pirított tofu
![marinált tofu recept](https://kep.index.hu/1/0/3134/31348/313484/31348453_bd7403aab0319d476143d69bc5d638dc_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 400 gramm tofu
- 150 gramm petrezselyem
- 160 milliliter limelé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2.5 teáskanál kömény
- 0.5 teáskanál füstölt paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral. A petrezselymet és fokhagymát vágjuk egészen apróra. A tofut vágjuk ízlés szerinti nagyságúra.
Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a limelevet, a fokhagymát, a köményt és a füstölt pirospaprikát. Sózzuk, borsozzuk. A felét öntsük egy zárható műanyag zacskóba, majd tegyük bele a tofut, zárjuk le, jól rázzuk össze, hogy mindenhol érje a pác. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni, néha forgassunk egyet a zacskón.
A maradék pácot tegyük bele egy turmixgépbe. Adjunk hozzá egy marék petrezselymet, olajat és mézet, turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tofut vegyük ki a zacskóból, hagyjuk rajta megszáradni a mázat. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és fektessük egy sütőpapírral letakart tepsire. Addig süssük, amíg a tofu halványbarna nem lesz.
Ha kihűlt, kenjük meg a maradék páccal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!