Puha édeskrumpligombóc: szaftos ételek mellé, de levesbetétként is szuper

3
Nyomtatás
Édesburgonyagombóc cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az édesburgonyából készült krumpligombóc tökéletes köret, és még levesbetétként is kínálható.

A batáta az ősz kedvence, melyből rengetegféle izgalmas finomság szervírozható. Az édeskrumplival ugyanúgy kell bánni, mint a hagyományossal, és érdemes beiktatni az étrendbe, mert finom és egészséges.

Az édesburgonya-gombóc elkészítése nem nehéz. A megtisztított krumplit közepes kockákra vágva bő, sós vízben is puhára főzheted, de szerintem sokkal jobb, ha sütőben készíted el a krumplit, úgy sokkal krémesebb és ízletesebb. A pürét extra alapanyagokkal is feldobhatod, elfér benne egy csipetnyi szerecsendió, finomra aprított petrezselyem vagy pirult szalonnakockák, attól függően, mivel kínálod a csodás gombócokat.

Édesburgonya-gombóc

Édesburgonyagombóc ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg édesburgonya
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 darab tojás
  • kevés liszt
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután villával szurkáljuk meg a krumplit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A krumplit leheletnyi olajjal kenjük le, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a batáta teljesen megpuhul (50-60 perc).

Az elkészült burgonyákat hűtsük ki. Ezután vágjuk félbe, a belső részt kanál segítségével szedjük ki és tegyük keverőtálba.

A krumplimasszához adjuk hozzá a sót, borsot, vajat, tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz gyúrás közben. A lisztet evőkanalanként adagoljuk a krumplihoz, apránként, nagyjából 3-4 evőkanálnyit. Akkor jó, mikor már nem ragacsos, összeáll, de nem is túl kemény a tészta.

A begyúrt tésztából formázzunk tetszés szerinti golyókat.

A gombócokat forrásban lévő sós vízben főzzük addig, amíg felúsznak a víz felszínére. Ezután várjunk még 1-2 percet, majd szedjük ki.

A kész gombócok kerülhetnek levesbe, vagy kínáljuk szaftosabb ételek mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon