Selymes vöröslencse-krémleves kókusztejjel: tartalmas fogás egyszerűen
A laktató, fehérjében gazdag vöröslencse-krémleves villámgyorsan elkészül.
A dahl, azaz indiai főzelék alapanyaga az apró szemű vörös lencse, amely a barna változattal ellentétben sokkal gyorsabban megpuhul, nincsen szüksége hosszas áztatásra, így alkalmas gyors ételek készítéséhez.
Ebben a fogásban a lencse mellett a fűszerezés is hangsúlyos: elsőre talán soknak tűnhet a megadott mennyiség, de ne sprórold ki a fűszereket, mert – mivel a lencsén, hagymán és kókusztejen kívül nem szerepel más hozzávaló az ételben – azoktól lesz igazán gazdag és sokrétű az ízvilág. A dahlt fogyaszthatod párolt rizzsel, vagy elkészítheted hozzá ezt a mennyei fokhagymás naant is.
Egy nagyobb edényben dinszteljük üvegesre a hagymát az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk együtt is további 1-2 percig.
Adjuk hozzá a száraz fűszereket, a leöblített lencsét, a paradicsomot, a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a sót és borsot, majd fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul és szép sűrű nem lesz.
Vegyük le a tűzről, ízesítsük citromlével, majd vékonyra szeletelt chilivel, párolt rizzsel vagy fokhagymás naankenyérrel fogyasszuk.
Fontos! Ha boltban vásárolt, sós alaplevet használunk, akkor csak utólag ízesítsük, és kevesebb sót adjunk az ételhez.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu