Epret a gazpachóba? Miért ne! Különleges tavaszi változat
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Mindjárt itt a nyár, a forróság. A szezon egyik nagy kedvence a hűsítő, krémes, spanyol zöldségleves, a gazpacho. Bár tipikusan egy nyári ételről van szó, egy kis csavarral könnyedén tavaszias fogás kreálható belőle. Úgyhogy elő a turmixgépeket: Gazpacho con fresas, azaz epres gazpacho. Íme.
Meglepőnek tűnhet ez a párosítás. De szavamra mondom, a sós-ecetes zöldséges íz remekül kiegészül a harsány, édes eperrel. Nincs miért tartani tőle.
Gyorsan megvan
Ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, ami nagy előny, mondjuk egy fárasztó, szombati piacozás után, mikor jól bevásároltunk és tele a kamra gyönyörű, friss áruval, még sincs kedve az embernek az órákon át tartó főzőcskézéshez, hosszan tartó konyházáshoz.
Ilyenkor a legjobb választás egy jó kis krémleves. A gazpachót még főzi sem kell. Csak egy kis előkészítés szükségeltetik hozzá: zöldségmosás és -darabolás, a többit pedig a turmix elvégzi. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle és jól behűteni.
Laktató leves
A gazpacho egy finom és tartalmas leves. A friss zöldségek - és adott esetben gyümölcs - mellett kenyér is kerül bele, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy egy fél órán belül éhesek leszünk utána.
Gazpacho eperrel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 gramm paradicsom
- 400 gramm eper
- 1 fej lila hagyma
- 1 darab kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 120 milliliter olívaolaj
- 80 milliliter víz
- 50 gramm kenyér
- 1 csipet só és bors
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítés:
A zöldségeket és a gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk. A kenyeret összecsipkedjük, és az előkészített zöldségekhez adjuk.
Sóval, olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel és hideg vízzel pürésítjük. Hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images