Foszlós fahéjas tekercs áfonyával és citromos mázzal: csodaszép és nagyon finom

Fahéjas, áfonyás csiga citromos mázzal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fahéj utánozhatatlan íze a tésztában és a töltelékben is helyet kap, sok-sok áfonyával és csábító citromos mázzal kombinálva.

Nekünk, magyaroknak mindig is a kakaós csiga volt és lesz a nagy favoritunk, pedig rengetegféle ízesítéssel kipróbálható a kedvelt péksütemény. Finom diós töltelékkel, almással, túróssal és persze fahéjassal. A fahéjas csiga egyszerűbb és gazdagabb recept szerint is elkészíthető. Ha a szerénység a cél, akkor bolti leveles tésztába kerüljön a töltelék, ha pedig megadnád a módját, kelt tészta és valamilyen máz koronázza meg a csigákat.

A legtöbb fahéjascsiga-receptben csak a töltelékben kap helyet a melengető fűszer, de ebben a változatban a tésztába is kerül. Hogy még ínycsiklandóbb legyen, valamilyen bogyós gyümölcsöt is szórj a töltelékre, lehet az áfonya vagy málna. Természetesen a fehér máz most is kötelező, de ebben a receptben a citrom dominál benne.

Fahéjas, áfonyás csiga citromos mázzal

Fahéjas, áfonyás csiga citromos mázzal ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 300 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál fahéj
  • 140 ml tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 80 g olvasztott vaj

Töltelék:

  • 50 g puha vaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 250 g áfonya

Máz:

  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 4 evőkanál citromlé
  • kevés víz opcionális
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot, instant élesztőt és a fahéjat.

A tejet a tojássárgájával és az olvasztott vajjal keverjük össze, majd adjuk a lisztes keverékhez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, 30 percig pihentessük.

Amíg a tészta pihen, állítsuk össze a tölteléket: a puha vajat a fahéjjal és a porcukorral keverjük össze. Az áfonyát mossuk meg.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg a fahéjas töltelékkel, szórjuk rá az áfonyát, majd hosszában tekerjük fel. Egy éles késsel vágjunk csigákat a tésztahengerből, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután takarjuk le, és 30 percig pihentessük.

A csigákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-30 perc alatt süssük készre.

Míg a csigák sülnek, készítsük el a mázat: a porcukrot, a puha vajat, mascarponét és a citromlevet keverjük össze. Ha kicsit folyósabbra szeretnénk, akkor 2-3 evőkanál vizet is keverjünk hozzá.

A fahéjas, áfonyás csigákat a citromos mázzal leöntve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük