Mamaféle túrós táska gazdag töltelékkel: dobd fel szezonális gyümölccsel
A foszlós tésztájú batyu bőséges, édes, túrós töltelékkel telepakolva kerül a sütőbe, sokkal finomabb lesz, mint a boltban kapható péksüti.
Nekünk, magyaroknak mindig is a kakaós csiga volt és lesz a nagy favoritunk, pedig rengetegféle ízesítéssel kipróbálható a kedvelt péksütemény. Finom diós töltelékkel, almással, túróssal és persze fahéjassal. A fahéjas csiga egyszerűbb és gazdagabb recept szerint is elkészíthető. Ha a szerénység a cél, akkor bolti leveles tésztába kerüljön a töltelék, ha pedig megadnád a módját, kelt tészta és valamilyen máz koronázza meg a csigákat.
A legtöbb fahéjascsiga-receptben csak a töltelékben kap helyet a melengető fűszer, de ebben a változatban a tésztába is kerül. Hogy még ínycsiklandóbb legyen, valamilyen bogyós gyümölcsöt is szórj a töltelékre, lehet az áfonya vagy málna. Természetesen a fehér máz most is kötelező, de ebben a receptben a citrom dominál benne.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot, instant élesztőt és a fahéjat.
A tejet a tojássárgájával és az olvasztott vajjal keverjük össze, majd adjuk a lisztes keverékhez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, 30 percig pihentessük.
Amíg a tészta pihen, állítsuk össze a tölteléket: a puha vajat a fahéjjal és a porcukorral keverjük össze. Az áfonyát mossuk meg.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg a fahéjas töltelékkel, szórjuk rá az áfonyát, majd hosszában tekerjük fel. Egy éles késsel vágjunk csigákat a tésztahengerből, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután takarjuk le, és 30 percig pihentessük.
A csigákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-30 perc alatt süssük készre.
Míg a csigák sülnek, készítsük el a mázat: a porcukrot, a puha vajat, mascarponét és a citromlevet keverjük össze. Ha kicsit folyósabbra szeretnénk, akkor 2-3 evőkanál vizet is keverjünk hozzá.
A fahéjas, áfonyás csigákat a citromos mázzal leöntve kínáljuk.
Fotó: Getty Images