Foszlós fahéjas tekercs áfonyával és citromos mázzal: csodaszép és nagyon finom
A fahéj utánozhatatlan íze a tésztában és a töltelékben is helyet kap, sok-sok áfonyával és csábító citromos mázzal kombinálva.
Nekünk, magyaroknak mindig is a kakaós csiga volt és lesz a nagy favoritunk, pedig rengetegféle ízesítéssel kipróbálható a kedvelt péksütemény. Finom diós töltelékkel, almással, túróssal és persze fahéjassal. A fahéjas csiga egyszerűbb és gazdagabb recept szerint is elkészíthető. Ha a szerénység a cél, akkor bolti leveles tésztába kerüljön a töltelék, ha pedig megadnád a módját, kelt tészta és valamilyen máz koronázza meg a csigákat.
A legtöbb fahéjascsiga-receptben csak a töltelékben kap helyet a melengető fűszer, de ebben a változatban a tésztába is kerül. Hogy még ínycsiklandóbb legyen, valamilyen bogyós gyümölcsöt is szórj a töltelékre, lehet az áfonya vagy málna. Természetesen a fehér máz most is kötelező, de ebben a receptben a citrom dominál benne.
Fahéjas, áfonyás csiga citromos mázzal
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 300 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál fahéj
- 140 ml tej
- 2 darab tojássárgája
- 80 g olvasztott vaj
Töltelék:
- 50 g puha vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál porcukor
- 250 g áfonya
Máz:
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál puha vaj
- 2 evőkanál mascarpone
- 4 evőkanál citromlé
- kevés víz opcionális
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot, instant élesztőt és a fahéjat.
A tejet a tojássárgájával és az olvasztott vajjal keverjük össze, majd adjuk a lisztes keverékhez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, 30 percig pihentessük.
Amíg a tészta pihen, állítsuk össze a tölteléket: a puha vajat a fahéjjal és a porcukorral keverjük össze. Az áfonyát mossuk meg.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg a fahéjas töltelékkel, szórjuk rá az áfonyát, majd hosszában tekerjük fel. Egy éles késsel vágjunk csigákat a tésztahengerből, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután takarjuk le, és 30 percig pihentessük.
A csigákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-30 perc alatt süssük készre.
Míg a csigák sülnek, készítsük el a mázat: a porcukrot, a puha vajat, mascarponét és a citromlevet keverjük össze. Ha kicsit folyósabbra szeretnénk, akkor 2-3 evőkanál vizet is keverjünk hozzá.
A fahéjas, áfonyás csigákat a citromos mázzal leöntve kínáljuk.
-
2024-04-14 09:28:01
-
2024-04-11 09:36:01
-
2024-04-10 09:36:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!