Pihe-puha almás-fahéjas csiga: eteti magát, olyan finom

acscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos, puha tésztájú csiga édes napindítónak vagy vendégváró desszertnek is tökéletes.

A világ egyik legfinomabb süteménye az almás pite, melyből minden egyes falat kellemes emlékeket csalogat elő. A sütemény falatozása közben sokan az elmúlt gyerekkort, a nagymamával töltött boldog perceket idézik fel. Az almás-fahéjas íz más desszertekben is nagyot üt, lehet az egy egyszerű muffin vagy rétes, de a kedvelt kelt tésztában is működik a párosuk.

Ha csiga, akkor kakaós, túrós vagy a nagyon fahéjas a sztár, érdemes azonban más variációkban is kipróbálni a finomságot. A rugalmas tésztára mehet reszelt alma és fahéj, de ha szeretnéd, durvára vágott dió vagy mazsola is kerülhet rá. A fenséges sütemény egyszerűen, porcukorral meghintve is tökéletes, de veheted különlegesebbre is, kínálhatod mascarponés mázzal vagy házi vaníliás pudinggal.

Foszlós almás-fahéjas csiga

acsct

Hozzávalók 14 darabhoz

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál cukor
  • 2.5 dl tej
  • 1 tasak porélesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 dkg vaj

Töltelék:

  • 80 dkg alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 evőkanál cukor

Tetejére:

  • tej a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval és 3 evőkanál cukorral.

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a maradék cukrot, keverjük össze, lefedve 5-8 perc alatt futtassuk fel.

A liszthez adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát konyharuhával takarjuk le, és kelesszük duplájára 1-2 óra alatt.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.

Töltelék:

A megpucolt almát reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki, majd tegyük a tésztára.

A fahéjat és a cukrot (ízlés szerint emelhető a fahéj és a cukor mennyisége) keverjük egybe, majd szórjuk a reszelt almára.

A tésztát szorosan tekerjük fel, majd vágjunk belőle 2 ujjnyi csigákat.

A csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük 30 percet, majd enyhén kenjük meg tejjel a tetejüket.

A csigákat 180 fokosra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Az elkészült süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük