
Pihe-puha almás-fahéjas csiga: eteti magát, olyan finom

Az illatos, puha tésztájú csiga édes napindítónak vagy vendégváró desszertnek is tökéletes.
A világ egyik legfinomabb süteménye az almás pite, melyből minden egyes falat kellemes emlékeket csalogat elő. A sütemény falatozása közben sokan az elmúlt gyerekkort, a nagymamával töltött boldog perceket idézik fel. Az almás-fahéjas íz más desszertekben is nagyot üt, lehet az egy egyszerű muffin vagy rétes, de a kedvelt kelt tésztában is működik a párosuk.
Ha csiga, akkor kakaós, túrós vagy a nagyon fahéjas a sztár, érdemes azonban más variációkban is kipróbálni a finomságot. A rugalmas tésztára mehet reszelt alma és fahéj, de ha szeretnéd, durvára vágott dió vagy mazsola is kerülhet rá. A fenséges sütemény egyszerűen, porcukorral meghintve is tökéletes, de veheted különlegesebbre is, kínálhatod mascarponés mázzal vagy házi vaníliás pudinggal.
Foszlós almás-fahéjas csiga

Hozzávalók 14 darabhoz
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 2.5 dl tej
- 1 tasak porélesztő
- 2 darab tojássárgája
- 10 dkg vaj
Töltelék:
- 80 dkg alma
- 1 teáskanál fahéj
- 5 evőkanál cukor
Tetejére:
- tej a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval és 3 evőkanál cukorral.
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a maradék cukrot, keverjük össze, lefedve 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A liszthez adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát konyharuhával takarjuk le, és kelesszük duplájára 1-2 óra alatt.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.
Töltelék:
A megpucolt almát reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki, majd tegyük a tésztára.
A fahéjat és a cukrot (ízlés szerint emelhető a fahéj és a cukor mennyisége) keverjük egybe, majd szórjuk a reszelt almára.
A tésztát szorosan tekerjük fel, majd vágjunk belőle 2 ujjnyi csigákat.
A csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük 30 percet, majd enyhén kenjük meg tejjel a tetejüket.
A csigákat 180 fokosra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Az elkészült süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!