
Farsangi csörögefánk a mama receptje szerint: dupla adagban érdemes sütni

A különleges formájú csörögefánk a farsangi szezonban kihagyhatatlan, sokkal hamarabb az asztalra kerül, mint a hagyományos pampuska.
Szalagos, töltött, cukormázas, ha farsang, akkor bizony előkerülnek a finomabbnál finomabb fánkreceptek. Ilyenkor van, aki a hagyományos kedvenceket készíti el, míg más a megúszós verziót keresi. Bármelyik táborba is tartozz, a csörögével nem lőhetsz mellé, mert mind a két kitételnek megfelel. Igazi nagyikedvenc, mely kevés munkával, gyorsan készül.
A csöröge is több recept szerint állítható össze, érdemes kipróbálni túrós tésztával vagy töltve, de a joghurttal készült változat is nagyon finom. A kisült fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, ha kicsit különlegesebben kínálnád, akkor fahéjas porcukorban forgasd meg őket.
Farsangi csörögefánk

Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojássárgája
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál tej
- 3 evőkanál rum
- tejföl szükség szerint
- liszt a tészta alá
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojássárgákat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, tejet és a rumot, majd dolgozzunk belőle tésztát, közben a tejfölt evőkanalanként (1-2 evőkanál) adjuk hozzá.
A begyúrt tészta akkor jó, ha kicsit ragacsos, takarjuk le konyharuhával, és 30 percet pihentessük.
Pihentetés után a tésztát borítsuk lisztezett felületre. Ezután nyújtsuk vékonyra (1-2 mm-re), majd késsel vágjunk rombuszokat belőle.
A rombuszok közepét vágjuk be, majd az egyik sarkát bújtassuk át a bemetszésen.
A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!