Fermentált karfiol pár hozzávalóból: természetes probiotikum

fermantalt-karfiol2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valamilyen savanyúságot tennél az asztalra, próbáld ki a fermentált zöldséget, sokkal több vitamint és probiotikumot tartalmaz, mint a bolti társaik.

A fermentálás egy ősi tartósítási eljárás, amely spontán módon történik a zöldség saját baktériumainak segítségével. A savanyításhoz nem lesz szükséged ecetre, csak sóoldatra, majd pár napnyi türelemre. A fermentálás során keletkező probiotikumok segítik az emésztést, helyreállítják a bélflórát, így nagyon egészséges savanyúságot tehetsz az asztalra ezzel a módszerrel.

Szinte bármilyen zöldséget fermentálhatsz, érdemes kipróbálni a káposztát, répát, de a karfiol is nagy kedvenc lesz. Fontos, hogy a fermentáláshoz klórmentes vízre és jódmentes, finomítatlan sóra van szükség. Utóbbiból a tengeri a legjobb választás. 

Bár minden fűszer nélkül is tökéletes lesz a fermentált zöldség, nyugodtan tehetsz a sóoldatba egész borsot, babérlevelet, fokhagymát, chilit ízlés szerint. 

Fermentált karfiol

fermentalt-karfiol

Hozzávalók 15 decihez

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 liter víz
  • 2 ek tengeri só (vagy jódmentes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • opcionális chilipaprika
Recept idők

Elkészítés:

Sterilizáljunk egy 1,5 literes vagy két 8 decis befőttesüveget.

A vizet forraljuk fel, majd hűtsük vissza, így klórmentes lesz.

A sót keverjük el a vízben, míg fel nem oldódik benne teljesen.

A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, vágjuk félbe, osszuk szét az üvegek között. Ha használunk, a chilit vágjuk karikákra, szintén tegyük az üvegekbe.

A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, egészen kicsikre, majd osszuk szét az üvegek között. Öntsük fel a sós vízzel az üvegeket, ha nem elég a lé, felforralt és lehűtött vízzel pótoljuk. Ha a karfiol a víz felszínére úszik, egy pohár vagy más súly segítségével nyomjuk a víz alá. Az üvegeket zárjuk le légmentesen.

Tegyük 20 fok körüli helyre, majd hagyjuk erjedni 3-5 napig. Az üvegek alá tegyünk egy tálcát, mert szivároghat némi folyadék. Kóstoljuk meg, ha késznek ítéljük, tegyük hűtőbe, de ha szükséges, hagyjuk még pár napot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük