![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, szaftos fokhagymás csirke egészben sütve: imádni fogja a család
![scscover](https://kep.index.hu/1/0/3888/38881/388815/38881569_2965831_5d5ed132e054ba9e34f9d1a977d964ed_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A világ egyik legfinomabb étele a sült csirke, a szaftos, jól fűszerezett, pirosra sült hús friss, ropogós kenyérrel kínálva tökéletes.
A csirkét nem csak darabokban szerezheted be, egészben, konyhakészen is kérheted a hentestől. A hús nagyon szereti a fűszereket, egészen merész ízekkel is készülhet, de az egyszerű só, bors, fokhagyma hármassal sem lőhetsz mellé.
Amikor nincs sok időd, de vendégeket vársz, vagy csak a családnak kedveskednél egy különleges lakomával, akkor süsd egészben a csirkét. Ne félj, nem kell bűvésztrükköket tanulnod, hogy mennyei legyen a sült, csak legyen kéznél vaj, só, bors, fokhagyma és fehérbor, ennyi elég ahhoz, hogy isteni pecsenyelé kerüljön az asztalra, amelyet mindenki ízlés szerint önthet a húsra.
A csirke mellé 2 fej fokhagyma is kerül, amelyhez kenyér dukál, a legjobb a pirítós: kend rá a sült fokhagymát, egyszerű, de fenséges ízélményben lesz részed. És ha már nyár van, saláta, főtt kukorica és valamilyen hideg frissítő, mondjuk limonádé is elfér az étkezőasztalon.
A maradék hús mesteri felhasználása
Az ízletes sült eteti magát, olyan finom, de ha esetleg maradna belőle másnapra, akkor villával érdemes széttépkedni, majd egybekeverni a pecsenyelével. A szaftos, ízletes húsból első osztályú szendvics készülhet, de rizottóval vagy tésztával is egybe lehet forgatni.
Egyben sült csirke
![scsct](https://kep.index.hu/1/0/3888/38881/388816/38881601_fa9b970fada98cc896371354af3834e1_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab egész csirke
- 200 gramm vaj
- 6 darab babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom
- 2 fej fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 200 milliliter fehérbor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A csirkét kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg.
A csirke mellrészénél a bőrt lazítsuk meg annyira, hogy a vaj és a babérlevél felét, valamint a 4 gerezd fokhagymát alá lehessen tenni.
A citromot vágjuk félbe és a maradék babérlevéllel együtt tegyük a csirke belsejébe, a maradék vajat pedig dörzsöljük bele az egész csirkébe.
A húst fektessük tepsire és toljuk 45 percre az előmelegített sütőbe.
A fokhagymafejek tetejét vágjuk le (körülbelül a negyedét), majd tegyük őket a csirke mellé. Sózzuk meg a fokhagymát, öntsük rá az olajat, utána ismét tegyük vissza sülni a húst 30-45 percre.
Az aranybarnára sült csirkét emeljük ki a tepsiből a fokhagymával együtt.
A tepsiben maradt levet öntsük át egy lábasba, de a tepsit is rátehetjük a főzőlapra, így az aljára ragadt pörzsanyagot is fel lehet kaparni. Kezdjük el melegíteni, majd öntsük fel a borral, forraljuk egybe, töltsük kiöntőbe, majd mindenki kedvére öntözheti a húst a pecsenyelével.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!