Krémes, fokhagymás-parmezános tésztaszósz: gyors, meleg vacsora

fokhagymaszosz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahhoz, hogy meleg ételt tegyél az asztalra, nem kell egy fél napot a konyhában töltened, isteni szószokat dobhatsz össze pillanatok alatt!

Negyedóra is elég ahhoz, hogy meleg ételt tegyél az asztalra, ez a krémes tésztaszósz semmi munkával és minimális idő alatt készül. A szósz lelke a fokhagyma és a parmezán, ez a kettő dominál benne, a tejszín pedig a selymességért felel.

Hogy igazán krémes legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de a tészta főzővizével bátran hígíthatod a szószt, ha szükségesnek érzed. Az alap só-bors fűszerezés bőven elég hozzá, de ha van otthon, a friss zöldfűszereket se spórold ki belőle, úgy még finomabb lesz!  

Fokhagymás-parmezános tésztaszósz

fokhagymaszosz2

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 ek vaj
  • 1 tk liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 ml alaplé/víz
  • 250 ml zsíros tejszín (30-40%-os)
  • 30 g parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 250 g tészta
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Akkor jó, mikor al dente.

Közben kezdjük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy szélesebb, mélyebb serpenyőben. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymákat, majd fél perc után öntsük fel az alaplével/vízzel. 

Keverjünk mindent egybe, majd fokozatosan öntsük fel a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig, míg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg a sajt elolvad.

Dobjuk a kész szószba a kifőtt tésztát, ha túl sűrűnek látjuk, egy kevés főzővizet is adjunk hozzá.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük