Krémes, fokhagymás-parmezános tésztaszósz: gyors, meleg vacsora
Ahhoz, hogy meleg ételt tegyél az asztalra, nem kell egy fél napot a konyhában töltened, isteni szószokat dobhatsz össze pillanatok alatt!
Negyedóra is elég ahhoz, hogy meleg ételt tegyél az asztalra, ez a krémes tésztaszósz semmi munkával és minimális idő alatt készül. A szósz lelke a fokhagyma és a parmezán, ez a kettő dominál benne, a tejszín pedig a selymességért felel.
Hogy igazán krémes legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de a tészta főzővizével bátran hígíthatod a szószt, ha szükségesnek érzed. Az alap só-bors fűszerezés bőven elég hozzá, de ha van otthon, a friss zöldfűszereket se spórold ki belőle, úgy még finomabb lesz!
Fokhagymás-parmezános tésztaszósz
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 ek vaj
- 1 tk liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 ml alaplé/víz
- 250 ml zsíros tejszín (30-40%-os)
- 30 g parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 250 g tészta
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Akkor jó, mikor al dente.
Közben kezdjük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy szélesebb, mélyebb serpenyőben. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymákat, majd fél perc után öntsük fel az alaplével/vízzel.
Keverjünk mindent egybe, majd fokozatosan öntsük fel a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig, míg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg a sajt elolvad.
Dobjuk a kész szószba a kifőtt tésztát, ha túl sűrűnek látjuk, egy kevés főzővizet is adjunk hozzá.
-
2024-04-09 08:52:01
-
2024-03-28 08:32:01
-
2024-03-22 10:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!