Karácsonyi fűszeres kókuszlikőr: egy csepp sem marad belőle
Készítsd el a klasszikus kókuszlikőrt karácsonyi kiadásban: garantáltan a vendégek kedvence lesz!
A cikk létrejöttét a Penny támogatta.
A forralt bor az ünnepi időszak egyik közkedvelt itala. Akár egy vásárban andalogva, akár otthon, a barátokkal szürcsölgetve, mindig tökéletes hangulatot teremt.
Mivel a vásárokban gyakorta találkozhatsz azzal, hogy túl édes vagy túl vizes a forralt bor, amiért olyan sokat fizettél, joggal merül fel a gondolat, hogy miért is ne főzhetnéd meg azt otthon? Forralt bort készíteni ugyanis egyáltalán nem bonyolult, sokkal inkább kifinomultság kérdése.
Csupán egy üveg száraz vörösborra, némi vízre és megannyi fantasztikus és mégis könnyedén beszerezhető fűszerre van hozzá szükséged, és a végeredmény minden kortyban felidézi majd a karácsony ízét. Vegyél hozzá fahéjat, szegfűszeget, narancsot, ezek az alapok, majd turbózd fel némi őrölt szerecsendióval, egy kis cukorral és a titkos hozzávalóval: az aszalt szilvával.
A forralt bor főzésének titka nem másban rejlik, mint az elkészítés módjában, és hogy sose forrald fel igazán a bort, különben az alkoholtartalom szinte azonnal elillan belőle.
Egy közepes méretű lábosba öntsük bele a száraz vörösbort.
Adjuk hozzá a fél liter vizet, majd kezdjük el a legalacsonyabb lángon melegíteni az elegyet.
Amíg melegszik, szeleteljük fel a narancsot, és 4 szeletet dobjunk bele a lábosba.
Utána jöhetnek a fűszerek: a szegfűszeg, a fahéjrudak és az őrölt szerecsendió.
Amikor már kezd gőzölögni a bor, adjuk hozzá az aszaltszilva-szemeket és az áfonyát.
Az egészet fedő nélkül főzzük kb. 20-30 percig.
Ügyeljünk rá, hogy ne forraljuk fel bugyogósra! A forralt bornak ugyanis az is a lényege, hogy a fűszerek mellett a bor ízét is érezzük.
Mivel az aszalt szilva önmagában is édes, ezért cukorral sem kell agyonlocsolnunk a forralt bort. Ne felejtsük el, hogy utólag még lehet beletenni cukrot, kivenni viszont már nem.
Főzés közben néha kóstoljunk rá, majd, ha késznek nyilvánítottuk, fedjük le egy fedővel, hogy minél tovább forró maradjon.
Szűrőn átszűrve, 1-1 szem aszalt szilvával és vörös áfonyával díszítve, hőálló pohárban tálaljuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu