Levegős, pufi francia fánk, avagy beignet: sütőben sült változatot mutatunk
Ha szereted a fánkot, próbáld ki a francia változatot is, pufi, légies, könnyű, főleg, ha sütőben készíted.
A Fraiser torta, avagy a francia epertorta a világ egyik legfinomabb süteménye: édes sziruppal átitatott puha piskóta, selymes vaníliakrém, rengeteg gyümölcs és eperzselé alkotja. Igaz, nem mondhatjuk rá, hogy gyors desszert, rá kell szánni az időt, de egyik részfolyamat sem túl összetett vagy bonyolult, és a végeredmény kárpótolni fog a munkádért.
Az alábbi tortába diplomatakrémet töltöttünk, ezt már korábban megírtuk az oldalon, linkeltük is a receptjét. Mivel stabil krémre van szükség, érdemes egy kevés zselatinnal fixálni, de ez is maximum 2 perces pluszmunkát jelent.
Hogy igazán puha legyen a piskóta, epersziruppal kentük le, ettől még gyümölcsösebb és finomabb lett, érdemes kipróbálni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két 20 centis tortaformát sütőpapírral.
A cukrot a tojásokkal keverjük egészen habosra, majd szitáljuk bele a lisztet, sütőport és a keményítőt. Egy spatula segítségével forgassuk össze.
Osszuk szét a tésztát a 2 forma között, egyengessük el a felszínét.
Süssük a lapokat 8-10 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a diplomatakrémet e szerint a recept és mennyiségek szerint, annyi különbséggel, hogy a forró vaníliakrémbe keverjük bele a hideg vízben feloldott porzselatint. Ha elkevertük benne, várjuk meg, míg kihűl, majd utána lazítsuk a receptben írt tejszínhabbal.
Készítsük el az eperszirupot: az epret pürésítsük, majd szűrjük át egy szitán. Tegyük a vízzel és a cukorral együtt egy kis lábasba, addig melegítsük, míg a cukor elolvad, és picit sűrűsödik a szirup. Tegyük félre hűlni.
Válasszunk ki nagyobb, szebb epreket a tölteléknek valóból, majd vágjuk őket félbe, ezek lesznek a torta oldalán. A maradékot kockázzuk össze.
Készítsük magunk elé a 20 centis tortaformát. (A széleit befedhetjük vax fóliával, úgy szebb, simább lesz a krém felszíne.)
Tegyük az első tésztalapot a formába, majd kenjük le alaposan az epersziruppal. A félbevágott epreket rendezzük el a tortaforma oldalán, szorosan, a vágott felükkel kifelé.
A diplomatakrémet töltsük habzsákba, majd nyomjunk belőle az eprek közé, majd a piskótára. Kanalazzuk rá az apróra vágott epreket, majd a maradék krémmel fedjük be. Fontos, hogy a krém kiérjen a forma széléig, és a forma oldalára állított eprek tetejéig.
A másik tésztalapot is kenjük le epersziruppal, majd a szirupos felével lefelé helyezzük rá a krémre. Tegyük a tortát a hűtőbe.
Közben készítsük el az eperzselét: a lapokat áztassuk hideg vízbe pár percre.
Közben az epret pürésítsük, és a cukorral melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, vegyük le a tűzről, és rögtön keverjük bele az alaposan kinyomkodott lapzselatint, míg fel nem oldódik benne.
Ha a zselé picit hűlt, öntsük a torta tetejére, oszlassuk el rajta.
Tegyük vissza a tortát a hűtőbe legalább 3-4 órára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu