Leveles tésztába göngyölt, fűszeres karaj: a gombakrémtől különleges

toltott-karaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A leveles tésztában sült húsok mindig sikert aratnak: egyszerűen készülnek, a végeredmény mégis ízletes és omlós lesz. Ezúttal egy leveles tésztás köpönyegbe burkolt, karajjal készült ételt mutatunk.

A köpönyeges karaj, mint azt a neve is mutatja, egy tésztabundába csomagolt, mennyei húsos fogás. A titka a párolt gombaszeletekből főzött, tojásos-tejfölös, fokhagymával és zöldfűszerrel kikevert mártás, vagy mondhatnánk akár pácnak is.

Ez egy több rétegből összeálló étel, viszont ennek ellenére nem nehéz az elkészítése, a végeredmény pedig olyan ízözön, ami után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját. 

A karaj a gazdag fűszerezést is jól bírja: fokhagymával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel, de még mustárral is bátran lekenheted, a titok nyitja, hogy legalább 1 órát álljon a pácban, a sütési időre pedig számolj rá még egy-két órát.

Fűszeres karaj

toltott-karaj

Hozzávalók 6 személyre

A karajhoz:

  • 60 dkg csontozott karaj egészben
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors

A töltelékhez:

  • kevés olaj
  • 40 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 3 ek tejföl
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A karaj ezúttal nem szeletelve, hanem egészben kerül majd az asztalra.

Először is minden oldalát alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Picit nyomkodjuk is bele a fűszereket, majd tegyük alufóliába kb. 30-60 percre és pihentessük.

Ezalatt készítsük el a gombás tölteléket. Ehhez a megtisztított gombákat vágjuk egészen apróra. 

A szintén felaprított vöröshagymát tegyük fel dinsztelni az olajon. Ha már kezd üveges lenni, dobjuk rá a felaprított gombákat is. Fedő alatt, közepes lángon pároljuk meg a gombát, majd vegyük le róla a fedőt és enyhén pirítsuk le. 

Amint kész, húzzuk le a tűzről, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a felaprított csokor petrezselymet, illetve az áttört fokhagymákat. Keverjük össze és várjuk meg, amíg elkezd kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. 

Ha elkészült a töltelék, vegyük elő a leveles tésztát. Nyújtsuk ki akkorára, hogy ha beletesszük a karajdarabot, akkor kényelmesen bele tudjuk csomagolni úgy, hogy a tetején egymásra hajtjuk a tésztaszéleket, így a töltelék nem tud majd kifolyni belőle.

A kiterített tésztára szedjük rá a tölteléket. Oszlassuk el úgy, hogy az mindenhol befedje a tésztát. Ezután tegyük rá a karajdarabot, és csomagoljuk bele a tésztabundába. 

A hosszanti végein én a tésztát picit meg szoktam csavarni, mint egy szaloncukrot, és fogpiszkálóval hozzátűzöm a húshoz, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni.

Vegyünk elő egy nagyobb tepsit, béleljük ki sütőpapírral, locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal, majd fektessük bele a tésztába csomagolt karajt.

Sütés előtt egy kanál olajjal a tésztát is kenjük meg, hogy ne tudjon kiszáradni vagy megkapni a teteje sütés közben.

Elővigyázatosságból egy csésze vizet is önthetünk a tepsibe, hogy a hús tényleg párolódjon a tésztában, és ne égjen meg a tészta sem. 

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 1,5-2 órát kell sütni, így fog a hús biztosan megpuhulni a gombás, tejfölös pácban.

Ha úgy tűnne, hogy a tészta kezd megbarnulni, akkor fedjük le alufóliával, úgy nem fog megégni. 

A végeredmény pedig önmagáért beszél majd, mert a húst elképesztő mód át fogja járni sütés közben a fokhagyma, a tejfölös gomba és a sós, borsos fűszerek íze, miközben fantasztikusan omlósra fő a tésztában.

Aki szeretni a „malacságokat”, annak ez egy kötelező fogás. 

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük