Fűszeres kölesfasírt aranybarnára sütve: hamburgerben is megállja a helyét

Kolesfasirt-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a fűszeres, aranysárgára pirult kölesfasírt kívül ropogós, belül szaftos, és a sok friss fűszertől ellenállhatatlan. Tökéletes opció húsmentes napokra!

A húsmentes napok sztárjai nemcsak a tésztaételek, a főzelékek vagy a saláták lehetnek, de a zöldségfasírtokat is remekül beillesztheted a menübe. A klasszikus cukkinifasírt mellett érdemes kipróbálni a hüvelyesekből készült változatokat, mint például a lencsefasírt, de akár gabonafélékből is ízletes változatokat készíthetsz, mint amilyen ez a ropogós kölesfasírt is.

A kölessel ráadásul extra rostokat és tápanyagokat is juttathatsz a szervezetedbe, és még gluténmentes is. A belőle készült fasírtot feltétként, mártogatós mellé vagy akár hamburgerben is felhasználhatod.

Fűszeres kölesfasírt

Kolesfasirt

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 150 g köles
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 3 ek napraforgómag
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 1 nagyobb db répa lereszelve
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 ek őrölt lenmag vagy chiamag
  • 2 ek paradicsompüré
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek szárított mediterrán fűszer (rozmaring, oregánó vagy bazsalikom)
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 2 ek olívaolaj + kevés a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük puhára a kölest a zöldségalaplében, és tegyük félre.

Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a napraforgómagot, és azt is tegyük félre.

Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és további 2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kölest, a napraforgómagot és minden egyéb hozzávalót, és dolgozzuk össze.

Nedves kézzel formázzunk belőle 8 (kb. 100 grammos) egyforma korongot, és kevés forró olajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük