
Fűszeres kölesfasírt aranybarnára sütve: hamburgerben is megállja a helyét

Ez a fűszeres, aranysárgára pirult kölesfasírt kívül ropogós, belül szaftos, és a sok friss fűszertől ellenállhatatlan. Tökéletes opció húsmentes napokra!
A húsmentes napok sztárjai nemcsak a tésztaételek, a főzelékek vagy a saláták lehetnek, de a zöldségfasírtokat is remekül beillesztheted a menübe. A klasszikus cukkinifasírt mellett érdemes kipróbálni a hüvelyesekből készült változatokat, mint például a lencsefasírt, de akár gabonafélékből is ízletes változatokat készíthetsz, mint amilyen ez a ropogós kölesfasírt is.
A kölessel ráadásul extra rostokat és tápanyagokat is juttathatsz a szervezetedbe, és még gluténmentes is. A belőle készült fasírtot feltétként, mártogatós mellé vagy akár hamburgerben is felhasználhatod.
-
2023-02-25 07:50:02
-
2022-10-14 06:30:01
-
2022-09-02 08:30:02
Fűszeres kölesfasírt

Hozzávalók 8 darabhoz
- 150 g köles
- 400 ml zöldségalaplé
- 3 ek napraforgómag
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 50 g apró szemű zabpehely
- 1 nagyobb db répa lereszelve
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1 ek őrölt lenmag vagy chiamag
- 2 ek paradicsompüré
- 3 ek sörélesztőpehely
- 1 ek szárított mediterrán fűszer (rozmaring, oregánó vagy bazsalikom)
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 2 ek olívaolaj + kevés a sütéshez
Elkészítés:
Főzzük puhára a kölest a zöldségalaplében, és tegyük félre.
Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a napraforgómagot, és azt is tegyük félre.
Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és további 2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kölest, a napraforgómagot és minden egyéb hozzávalót, és dolgozzuk össze.
Nedves kézzel formázzunk belőle 8 (kb. 100 grammos) egyforma korongot, és kevés forró olajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!