Fűszeres, szaftos sertéskaraj minimális munkával: így nem szárad ki a hús

5
Nyomtatás
serteskaraj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mustáros mázzal készül a szaftos, egyben sült sertéskaraj, nagyon ízletes, és jól mutat majd az ünnepi asztalon.

Mutatós és mennyei sültet tennél az ünnepi asztalra? Ez a karaj a tökéletes választás, ráadásul, ha így készíted, elképesztően szaftos marad a hús. A titok az elkészítési módban és a mázban rejlik: a sertéskarajt alaposan kend le mustárral és szórd meg barna cukorral, utóbbi szépen karamellizálódik a külsején.

Attól függően, rózsaszínre vagy egészen fehérre sütnéd a húst, változik a sütési idő. Mindig a karaj belső hőmérsékletét figyeld, alább részletezzük, hány fok szükséges. A hús a pihentetési idő alatt még tovább „fő”, így nőni fog a maghője is.

A pihentetés azonban nem csak emiatt fontos: ha rögtön felvágod, kifolyik belőle az értékes szaft, és száraz sültet kapsz végeredményül.

Fűszeres sertéskaraj

serteskaraj2

Hozzávalók 8 személyre

Hús:

  • 1.5 kg sertéskaraj

Köret:

  • 500 g répa
  • 2 db édesburgonya
  • 2 ek olaj
  • 2 db alma
  • 60 g barna cukor

Fűszerek:

  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk olasz fűszerkeverék

Máz a húshoz:

  • 3 ek dijoni mustár
  • 100 g barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

A répát és az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk őket hasábokra. Tegyük egy tálba, majd forgassuk egybe az olajjal.

Keverjük össze a fűszereket (só, bors, olasz fűszerkeverék) egy kis tálban.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A sertéskarajt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórjuk köré a répát és az édesburgonyát. Szórjuk rájuk a kikevert fűszereket, egyenletesen oszlassuk el rajtuk, picit dörzsöljük is bele a húsba. Utána kenjük le alaposan a karajt a dijoni mustárral. Szórjuk a barna cukrot is a húsra, egyenletesen oszlassuk el rajta. Toljuk a sütőbe 30 percre.

Közben az almákat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre.

Vegyük ki a húst a sütőből, szórjuk rá a zöldségekre a barna cukrot, és szórjuk mellé az almát is. Tegyük vissza még 25-30 percre. Ha rószaszínű húst szeretnénk, 63 fokos belső hőmérsékletre lesz szükség, ha teljesen átsültet, akkor 69 fokosra.

Hagyjuk a karajt 10 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon