Fűszeres, szaftos sertéskaraj minimális munkával: így nem szárad ki a hús
Mustáros mázzal készül a szaftos, egyben sült sertéskaraj, nagyon ízletes, és jól mutat majd az ünnepi asztalon.
Mutatós és mennyei sültet tennél az ünnepi asztalra? Ez a karaj a tökéletes választás, ráadásul, ha így készíted, elképesztően szaftos marad a hús. A titok az elkészítési módban és a mázban rejlik: a sertéskarajt alaposan kend le mustárral és szórd meg barna cukorral, utóbbi szépen karamellizálódik a külsején.
Attól függően, rózsaszínre vagy egészen fehérre sütnéd a húst, változik a sütési idő. Mindig a karaj belső hőmérsékletét figyeld, alább részletezzük, hány fok szükséges. A hús a pihentetési idő alatt még tovább „fő”, így nőni fog a maghője is.
A pihentetés azonban nem csak emiatt fontos: ha rögtön felvágod, kifolyik belőle az értékes szaft, és száraz sültet kapsz végeredményül.
Fűszeres sertéskaraj
Hozzávalók 8 személyre
Hús:
- 1.5 kg sertéskaraj
Köret:
- 500 g répa
- 2 db édesburgonya
- 2 ek olaj
- 2 db alma
- 60 g barna cukor
Fűszerek:
- 1 tk só
- 0.5 tk bors
- 1 tk olasz fűszerkeverék
Máz a húshoz:
- 3 ek dijoni mustár
- 100 g barna cukor
Elkészítés:
A répát és az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk őket hasábokra. Tegyük egy tálba, majd forgassuk egybe az olajjal.
Keverjük össze a fűszereket (só, bors, olasz fűszerkeverék) egy kis tálban.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A sertéskarajt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórjuk köré a répát és az édesburgonyát. Szórjuk rájuk a kikevert fűszereket, egyenletesen oszlassuk el rajtuk, picit dörzsöljük is bele a húsba. Utána kenjük le alaposan a karajt a dijoni mustárral. Szórjuk a barna cukrot is a húsra, egyenletesen oszlassuk el rajta. Toljuk a sütőbe 30 percre.
Közben az almákat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre.
Vegyük ki a húst a sütőből, szórjuk rá a zöldségekre a barna cukrot, és szórjuk mellé az almát is. Tegyük vissza még 25-30 percre. Ha rószaszínű húst szeretnénk, 63 fokos belső hőmérsékletre lesz szükség, ha teljesen átsültet, akkor 69 fokosra.
Hagyjuk a karajt 10 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.
-
2024-04-13 07:52:01
-
2024-04-11 06:32:01
-
2024-04-09 08:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!