Pirosra sült, szaftos sertésoldalas: lassan sütve az igazi
A szép pirosra sült oldalas lassan készül, úgy lesz a hús omlós és szaftos. A sült bármilyen körettel kínálva jólesik.
Mutatós és mennyei sültet tennél az ünnepi asztalra? Ez a karaj a tökéletes választás, ráadásul, ha így készíted, elképesztően szaftos marad a hús. A titok az elkészítési módban és a mázban rejlik: a sertéskarajt alaposan kend le mustárral és szórd meg barna cukorral, utóbbi szépen karamellizálódik a külsején.
Attól függően, rózsaszínre vagy egészen fehérre sütnéd a húst, változik a sütési idő. Mindig a karaj belső hőmérsékletét figyeld, alább részletezzük, hány fok szükséges. A hús a pihentetési idő alatt még tovább „fő”, így nőni fog a maghője is.
A pihentetés azonban nem csak emiatt fontos: ha rögtön felvágod, kifolyik belőle az értékes szaft, és száraz sültet kapsz végeredményül.
A répát és az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk őket hasábokra. Tegyük egy tálba, majd forgassuk egybe az olajjal.
Keverjük össze a fűszereket (só, bors, olasz fűszerkeverék) egy kis tálban.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A sertéskarajt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórjuk köré a répát és az édesburgonyát. Szórjuk rájuk a kikevert fűszereket, egyenletesen oszlassuk el rajtuk, picit dörzsöljük is bele a húsba. Utána kenjük le alaposan a karajt a dijoni mustárral. Szórjuk a barna cukrot is a húsra, egyenletesen oszlassuk el rajta. Toljuk a sütőbe 30 percre.
Közben az almákat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre.
Vegyük ki a húst a sütőből, szórjuk rá a zöldségekre a barna cukrot, és szórjuk mellé az almát is. Tegyük vissza még 25-30 percre. Ha rószaszínű húst szeretnénk, 63 fokos belső hőmérsékletre lesz szükség, ha teljesen átsültet, akkor 69 fokosra.
Hagyjuk a karajt 10 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images