Olasz rizsgolyó, avagy arancini háromféle sajttal: belül krémesre, kívül ropogósra sül
Kétféle sajt van a rizsbe keverve, a golyó közepébe pedig mozzarella kerül, sajtrajongóknak kötelező elkészíteniük.
Az arancini egy klasszikus szicíliai étel, amelyet főételnek, de akár partikajának és mártogatósok mellé is elkészíthetsz. A hagyományos olasz rizsgolyó maradék vagy éppen frissen készült rizottóból készül, így maradékmentésre is kiváló lehetőség. Ez az arancini egy fűszeres gombatöltelékkel készül, de léteznek más zöldségekkel, darált hússal és sajttal készült változatok is.
Ahhoz, hogy igazán jó és autentikus legyen a rizsgolyód, mindenképp kerek szemű rizottórizst használj hozzá: ez nemcsak az olasz hagyományoknak felel meg, de mivel egy ragacsosabb fajta, formázni is könnyebb lesz. Ennél a receptnél fontos, hogy a rizottót már előző nap elkészítsd, hiszen csak így tud kellőképpen besűrűsödni.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, és 1-2 percig pirítsuk.
Öntsük rá a fehérbort, 1-2 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog, majd öntsünk hozzá egy bögrényi alaplevet. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd adjunk hozzá újabb bögrényi alaplevet, és addig ismételjük a folyamatot, amíg elfogy, a rizottó pedig al dentére puhul.
Végül keverjük hozzá a főzőkrémet, a sörélesztőt, a sót és borsot. Hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakát hagyjuk hűtőben pihenni.
A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne 2 percig a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a gombát is, és 4-5 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük kakukkfűvel.
Kanalazzuk aprítógépbe, adjuk hozzá a parmezánt, és dolgozzuk pürés állagúra. A rizottóval együtt tegyük másnapig hűtőbe.
Másnap kanalazzunk 50-60 grammnyi dermedt rizottót a tenyerünkbe, és formázzuk gombóccá. A hüvelykujjunkkal alakítsunk ki egy kisebb lyukat benne, töltsük meg a gombás pürével, majd egy kisebb darab rizottóval zárjuk be a lyukat. Ehhez hasonlóan készítsük el a többi rizsgolyót is.
Az elkészült golyókat forgassuk a lisztbe, aztán a növényi italba, majd a zsemlemorzsába.
Egy mély edényben hevítsünk nagyobb mennyiségű olajat (annyit, hogy a gombócokat ellepje), és közepes hőfokon, 4-5 perc alatt süssük a gombócokat aranybarnára. Ha túl gyorsan barnulnak, vegyük lejjebb a hőfokot.
Szedjük őket papírtörlőre, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu