Frissítő, görög citromos leves: könnyed fogás a húsvéti lakomák után

2
Nyomtatás
Avgolemono-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A görögök frissítő levese csirkehússal készül, most azonban egy mentes változatot mutatunk, ami jobban csúszik a nehéz húsvéti fogások után.

Ez a leves a görög citromos rizsleves, az avgolemono vegán változata, hiszen az eredetivel ellentétben sem csirkehúst, sem pedig tojást nem tartalmaz. Az íze azonban épp annyira fenséges, épp olyan tápláló, és még nehezebb fogásokkal is társíthatod, mert biztosan nem fekszi meg a gyomrodat.

Az elkészítése nagyon egyszerű: mindössze a zöldséget kell kevés olívaolajon lepirítani, ehhez hozzáadni a rizst, és a fanyar, savanykás, fűszeres alaplével készre főzni.

Görög citromos leves

Avgolemono

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 200 g jázmin- vagy basmati rizs
  • 1.5 liter zöldségalaplé
  • só szükség szerint
  • 2 ek tahini
  • 2 ek fehér misopaszta
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek szójaszósz
  • 100 ml friss citromlé
  • 1 csokor friss kapor apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

Folyó víznél mossuk meg a rizst, és adjuk a hagymás alaphoz. Együtt is pirítsuk őket további 5 percig, majd adjuk hozzá az alaplét, kevés sót, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 20 percig.

Amíg a rizs fő, egy kisebb tálban keverjük össze a tahinit, a misopasztát, a sörélesztőpelyhet, a szójaszószt és a citromlevet, hígítsuk fel kevés alaplével, amit a levesből kanalazunk át, majd öntsük az egészet turmixgépbe, és dolgozzuk selymes állagúra.

Öntsük a citrusos-fűszeres keveréket a leveshez, főzzük tovább 2-3 percig, majd adjuk hozzá a friss kaprot, és vegyük le a tűzről.

Tipp: mivel a misopaszta és a szójaszósz is sok sót tartalmaz, az elején óvatosan sózzunk. Inkább várjuk ki, hogy minden hozzávaló a levesben legyen, és csak kóstolás után ízesítsünk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon