
Grillezett, pácolt gomba villámgyorsan: fehérjegazdag húspótló

Télen a sütőben, nyáron a kertben is elkészítheted ezeket a balzsamecettől illatozó gombakalapokat.
A gomba nagyon megosztó étel, sokan imádják, sokan pedig nem tudnak megbarátkozni vele. Pedig fehérjegazdag és tele van ásványi anyagokkal is. A húst remekül tudod vele pótolni, és változatos fogásokat is készíthetsz belőle. Eheted klasszikusan, rántva, de készíthetsz belőle egészséges köretet bulgurral keverve.
Ha nem szeretnél sokat állni a tűzhely mellett, akkor készítsd el a grillen, de ahhoz, hogy igazán intenzív ízt kapj, érdemes bepácolni előtte. A balzsamecet nagyon jól illik hozzá. Ha már bekapcsoltad a grillt, süss mellé baconbe csomagolt kukoricát is.
Grillezett gomba

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab portobello gomba (nagyobb)
- 3 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál bors
- 1 csipet cayenne-bors
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, a szójaszószt, a rozmaringot, a fokhagymaport, a borsot és a Cayenne-borsot. Tegyük bele a megtisztított gombakalapokat a pácba, és forgassuk vele össze, hogy mindenütt érje a szósz. Hagyjuk benne 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt grillfokozatra 220 fokon, vagy kapcsoljuk be a grillt. Kicsit olajozzuk meg a rácsot/tálcát, hogy le ne égjen a gomba.
A gombákat vegyük ki a pácból, kicsit rázzuk le róluk. Süssük minden oldalukat 3-4 percig, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Miközben sülnek, kenegessük a maradék páccal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!